Примарна надія: чому МВФ не виділяє Україні п'ятий транш

Читать на русском
Останній транш МВФ Україна отримала ще в квітні 2017 року. Слово і Діло розбиралося, в чому причина затримки фінансування й коли на нього можна чекати.
Міжнародний валютний фонд

Прем'єр-міністр Володимир Гройсман у 2017 році обіцяв, що до кінця року Україна отримає черговий транш від Міжнародного валютного фонду (МВФ). Свою обіцянку прем'єр провалив. До кінця року стало зрозуміло, що гроші Україні не виділять через недостатній прогрес у ключових реформах. У підсумку за минулий рік Україні надійшов лише один транш, і загалом країна виплатила більше, ніж отримала, – 1,268 мільярда доларів. «Слово і Діло» згадувало, чому МВФ не виділив Україні кошти та які перспективи подальшої співпраці з Фондом.

Один замість чотирьох

Наприкінці грудня 2016 року міністр фінансів Олександр Данилюк запевнив, що найближчим часом Україна отримає додатковий транш від МВФ. Свого слова міністр дотримав, і в квітні 2017 року МВФ схвалив виділення Україні грошей. Таким чином, останній, четвертий транш надійшов на рахунки Національного банку України від 5 квітня за програмою розширеного фінансування. Кошти на загальну суму 1 мільярд доларів надійшли кількома частинами в різних валютах: 367 мільйонів спеціальних прав запозичення (СПЗ), 200 мільйонів фунтів стерлінгів, 146 мільйонів євро та 92 мільйони доларів.

Після цього Данилюк заявив, що Мінфін розраховує отримати п'ятий транш уже в травні 2017 року. «На цей рік планувалося чотири транші, й ми плануємо ці чотири транші отримати. Наступний може бути в травні», – запевняв міністр.

Олег ЛяшкоГолова "Радикальної партії Олега Ляшка"
Ляшко заявив, що «радикали» не голосуватимуть за законопроекти на виконання угоди з МВФСказано 5 квітня 2017 р.Статус обіцянки: Не виконано

Однак у травні грошей Україна не отримала, зате до Києва для аналізу виконання програми фінансування приїхала місія Фонду.

Після завершення своєї роботи в місії заявили про плідні дискусії з представниками української влади з питань пенсійної та земельної реформ, приватизації та антикорупційних зусиль. «У той час, як був досягнутий суттєвий прогрес у загальному розумінні визначальних компонентів цих заходів, подальша технічна робота необхідна в деяких сферах із тим, щоб текст відповідних законопроектів відображав це розуміння й у цілому відповідав меті реформи», – йшлося в підсумковій заяві.

Після цього очікуваний термін отримання фінансування значно відсунувся. Голова Мінфіну повідомив, що транш може надійти або влітку, або на початку осені. «Кінцева цифра буде визначена під час обговорення програми. Це буде більш ніж мільярд», – зазначив він.

Що пішло не так з отриманням п'ятого траншу

Незважаючи на запевнення Данилюка, особливого оптимізму щодо отримання коштів ніхто не відчував. Наприклад, фінансовий аналітик Ерік Найман заявляв, що це виглядає малоймовірним. За його словами, перешкодою для продовження співпраці з МВФ стали серйозні проблеми з проведенням реформ, зокрема земельної.

«Мінфін України сподівається наприкінці літа або на початку осені отримати черговий транш кредиту МВФ. Але проблема в тому, що в земельній реформі, яка є обов'язковою умовою МВФ, зараз повний нуль. І як будуть вирішувати цю проблему – абсолютно незрозуміло», – говорив Найман.

Ціна обіцянок: чому Україна може залишитися без грошей МВФКеруючий партнер компанії Capital Times пояснив, що може вплинути на перспективи кредитування України.

На початку вересня Данилюк знову заявив, що до кінця року Україна ще має шанси отримати два транші від Фонду. Тоді ж до Києва приїхав перший заступник директора-розпорядника МВФ Девід Ліптон.

Під час свого візиту Ліптон наголосив на необхідності підвищити в Україні ціни на газ для населення. «Важливо, щоб ціни на газ визначалися ринковими зрушеннями, й потрібно уникати виникнення неадресних і прихованих субсидій», – заявив він.

Після візиту Ліптона голова Мінфіну змушений був спростовувати чутки про припинення співпраці України з МВФ. «Ми цінуємо наше співробітництво з МВФ і Світовим банком, а ті, хто зараз намагається спотворити це, вони просто грають проти інтересів України», – запевняв Данилюк.

Однак його прогнози щодо фінансування стали більш стриманими: «В принципі, ми очікуємо траншу до кінця року». При цьому він зазначив, що це питання залежить в основному від результату переговорів щодо формування ціни на газ.

Чотири вимоги МВФ

Уже наприкінці жовтня в Нацбанку України заявили, що п'ятого траншу в 2017 році не буде. В. о. голови НБУ Яків Смолій повідомив, що на два транші Україна розраховує в 2018 році: один на 2 мільярди, а другий – на 1,5 мільярда доларів.

3 листопада Фонд висунув Україні чотири конкретні вимоги для отримання коштів. «Умовою для четвертого перегляду програми є ухвалення закону про приватизацію, який забезпечить прозорий продаж держактивів, також вимогою була вже ухвалена пенсійна реформа. Ми зараз оцінюємо, наскільки вона відповідає пенсійній системі. Необхідні також створення антикорупційного суду та врегулювання питання з цінами на газ – постанова, яка була ухвалена в лютому урядом», – заявив представник організації в Україні Йоста Люнгман.

Згодом у Фонді заявили, що не планують найближчим часом відправляти до Києва місію для перегляду програми співпраці.

Наприкінці минулого року МВФ також підрахував збитки України від корупції й оцінив їх у 2% ВВП: «В Україні не проводиться суттєва боротьба з корупцією. Корупція обходиться Україні в 2% економічного зростання, отже, боротьба з нею – це питання економічного процвітання».

Крім того, в організації розкритикували державний бюджет України на 2018 рік: МВФ побачив великі ризики для доходів і видатків документа.

Чи чекати грошей цього року: думка експертів

На думку економіста Андрія Блінова, українська влада наразі не особливо має потребу в грошах кредиторів, і тому не намагається знайти компромісні варіанти щодо спірних питань. «Володимир Гройсман чітко заявив, що щодо газу не буде підвищення, приблизно до квітня місяця ціна залишиться такою самою. Є чотири вимоги. Одна з них – щодо корекції ціни на газ – була порушена, що стосується очікуваного траншу ще цього року. Але з іншого боку, в принципі, українська влада зараз не особливо потребує грошей кредиторів», – зазначив Блінов. Член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук також вважає, що через випуск Україною єврооблігацій можна певний час обійтися без траншу МВФ.

Своєю чергу економіст Андрій Новак вважає, що шанси на отримання фінансування Україна має: «Якщо уряд і парламент їх (умови для продовження співпраці – ред.) оперативно виконають на початку 2018 року, то траншів можна очікувати».

Передвиборчий 2018 рік: що стане вирішальним для співпраці з МВФГолова Мінфіну повідомив, що Україна розраховує отримати більше, ніж два транші, від кредиторів у 2018 році. Наскільки це реально та чим незадоволені кредитори, пояснили експерти.

При цьому Новак побоюється впливу на реформи того фактору, що 2018 рік є передвиборчим. «Це може заблокувати ухвалення непопулярних і небажаних для влади реформ, таких як земельна реформа, антикорупційна реформа, реформа системи державного управління, а також прозора приватизація. Тому все вирішить боротьба між «хотєлками» й передвиборчим популізмом», – зазначив експерт.

Нагадаємо, «Слово і Діло» підбило підсумки 2017 року й згадало головні поразки та перемоги України.

Олександра Худякова, спеціально для «Слова і Діла»

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: