Плани на 2018 рік: чи зможе Україна дозволити собі відмовитися від кредитів МВФ

Читать на русском
Борис Кушнірукекономічний експерт

Кредити МВФ ідуть до золотовалютних резервів, тому апелювати до того, що ми постійно беремо кредити, не зовсім доречно.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів голова експертно-аналітичної ради Українського аналітичного центру Борис Кушнірук, оцінюючи подальшу співпрацю України з МВФ.

«Кредити не погіршують глобально ситуацію для держави, оскільки головне, щоб у НБУ був позитивний баланс боргів та активів. Таким чином, якщо в Нацбанку позитивне співвідношення, а активів більше, ніж боргів, то все нормально», – зазначив Кушнірук.

Співпраця з МВФ: як Фонд урізає підтримку УкраїниПісля чергової відмови Міжнародного валютного фонду розглядати питання надання траншу Україні уряду варто замислитися про причини такої поведінки кредиторів.

Він уточнив, що кошти МВФ радше забезпечують стабільність та впевненість у ситуації з курсом, аніж створюють додатковий борг.

«Слід розуміти, що співпраця з МВФ виступає, образно кажучи, фронтменом для інших зовнішніх гравців для України: Світового банку, США та інших. Вони надають допомогу та оцінюють те, чи варто мати з Україною справу, з огляду на те, чи є співпраця з МВФ. Тому для нас співпраця з кредиторами не стільки важлива з точки зору самих коштів, які йдуть до золотовалютних резервів, як із тієї, що дозволяє залучати дешеве довгострокове фінансування інших гравців», – пояснив аналітик.

Експерт підкреслив, що для того, щоб не мати боргових зобов’язань, Україна повинна мати профіцит.

«У нас же, навпаки, дефіцит. За рахунок чогось його ми маємо покривати. У нас дефіцит цього року та наступного трохи менш ніж 3% від ВВП, але він є, і його потрібно чимось покривати», – додав економіст.

За його словами, Україна має два шляхи, як покрити дефіцит, – або за рахунок друку грошей, що призведе до додаткової монетарної інфляції, або за рахунок зовнішнього фінансування.

«Іншого вибору немає. Тому поки ми не можемо собі дозволити відмовитися від коштів МВФ», – резюмував Борис Кушнірук.

Детальніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд зменшує підтримку України».

За даними «Слова і Діла», минулого року міністр фінансів України Олександр Данилюк заявив, що всі борги України, які утворилися за останні роки, будуть виплачені. Досі обіцянка має статус «у процесі».

Як Данилюк працює на посаді міністра фінансів, читайте за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: