Ціна обіцянок: чому Україна може залишитися без грошей МВФ

Читать на русском
Ерік Найманфінансовий аналітик

На сьогодні отримання Києвом чергового траншу кредиту МВФ виглядає малоймовірно. На заваді стали серйозні проблеми з проведенням реформ, зокрема – земельної.

Таку думку керуючий партнер компанії Capital Times Ерік Найман висловив на своїй сторінці в Facebook, передає «Слово і Діло».

«Мінфін України сподівається в кінці літа або на початку осені отримати черговий транш кредиту МВФ. Але велика проблема в тому, що по земельній реформі, яка є обов'язковою умовою МВФ, - зараз повний нуль. І як будуть вирішувати цю проблему – абсолютно незрозуміло. Чи знову спробують замилити очі МВФ обіцялками?», - вважає Найман.

Експерт зауважив, що останнім часом МВФ практично не вірить обіцянкам української влади.

«Тож осінь поки уявляється не з кредитом МВФ, а з діркою від бублика», - констатував він.

Меморандум про співпрацю з МВФ: що кредитори вимагають від УкраїниМеморандум про співпрацю між Україною та Міжнародним валютним фондом передбачає низку змін, зокрема, посилення повноважень державних органів, скасування земельного мораторію, скорочення кількості бюджетників і т. д.

Раніше аналітик висловив думку про те, що для ухвалення рішення про продовження кредитування України існує три показових пункти.

«По-перше, ухвалення пенсійної реформи. Другий момент стосується проведення в Україні земельної реформи. По-третє, кредитори будуть враховувати, хто стане новим главою Нацбанку. Якщо за якоюсь із цих позицій буде негатив, то під питанням опиниться отримання будь-якого наступного траншу МВФ», - вважає Ерік Найман.

Нагадаємо, глава Мінфіну Олександр Данилюк повідомив, що на новий транш МВФ у Києві очікують восени. Раніше він же пообіцяв кредиторам прискорити земельну і пенсійну реформи.

Перелік обіцянок і рівень відповідальності глави Мінфіну – за посиланням.

Про основні рекомендації Фонду щодо реформ, які взяла на себе зобов'язання провести українська влада, «Слово і Діло» розповіло в матеріалі «Меморандум про співпрацю з МВФ. Що кредитори вимагають від України».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: