Ультиматум МВФ: чи зважиться влада виконати вимогу кредиторів щодо підвищення тарифів

Читать на русском
Андрій Бліновекономічний і фінансовий експерт

Річ у тім, що уряд не дуже й намагається знайти якийсь компромісний варіант. Влада перебуває в режимі «ми оминаємо гострі кути, чи то кадрові, чи фінансові».

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів фінансовий аналітик, економіст Андрій Блінов, оцінюючи вимогу МВФ підвищити ціни на газ.

«Володимир Гройсман чітко заявив, що щодо газу не буде підвищення, приблизно до квітня ціна залишиться такою, як була. Є чотири вимоги, одна з них, щодо корекції ціни на газ, бул порушена, що стосується очікуваного траншу ще цього року. Але з іншого боку, в принципі, українська влада зараз не особливо потребує грошей кредиторів», – зазначив Блінов.

Він підкреслив, що були випущені єврооблігації, які поліпшили економічну ситуацію. Можливо, наступного року буде інша можливість комерційної позики, припустив економіст.

«Відповідно, питання поки відкладуть у довгий ящик. Можливо, навесні зважаться на якісь кроки, але вони будуть дуже обережними», – додав аналітик.

За його словами, поступово готується фінішна пряма для влади щодо виборів.

«Зокрема, Кабмін Гройсмана намагається вибудувати історію останніх років у вигляді підвищень, кращих показників економічних, осучаснення, непідвищення тарифів, де це можливо. Робиться це для того, щоб виборець досить чітко розумів свій вибір, думав про це», – пояснив він.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Колективний Захід тисне, але на сьогодні жорсткої потреби в грошах немає, тому навряд чи щось зміниться, принаймні до квітня. Будуть лише розмови», – резюмував Андрій Блінов.

Додамо, минулого року прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ціни на природний газ для населення не зростатимуть.

Докладніше про співпрацю України та МВФ – у матеріалі «Співпраця з МВФ. Як Фонд урізає підтримку України».

Як українці сприймають співпрацю з кредиторами – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: