Тарифи в Україні: політизація процесу та припинення співпраці з МВФ

Читать на русском
Юрій Корольчукексперт з енергетики

Процес із тарифами вже дуже політизований. Зараз усі партії кричать, що вони проти підвищення тарифів, у тому числі й ті, які підписували коаліційну угоду.

Про це в коментарі «Слову і Ділу» розповів член наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук, оцінюючи ситуацію з вимогою МВФ підвищити ціну на газ.

Політизація процесу

«Дискусії почалися ще в 2015 році. Тоді це все заговорили. Тепер Тимошенко, «радикали», «Самопоміч» розвивають тарифну тематику. Але саме ці партії підписували коаліційну угоду. Якраз у ній чітко вказано, що потрібно підвищити ціни на газ до рівня паритету. Немає сумніву, що до виборів усе це ще більше актуалізується. Тут варто зауважити, що «Опозиційний блок», до якого можна по-різному ставитися, стоїть окремо. Принаймні вони не підписували угоду», – зазначив Корольчук.

За його словами, це виглядало б доречно, якби партії, що зараз виступають проти підвищення тарифів, заявили, що, наприклад, розривають коаліційну угоду.

При цьому експерт звернув увагу на те, що єдина фракція, яка зараз веде судовий процес щодо тарифів, – це «Батьківщина».

«Тимошенко справді намагається довести в суді, що ціна на газ завищена. Цьому слід віддати належне», – додав він.

При цьому експерт уточнив, що Ляшко лише агітував, але до справи не дійшло, а «Самопоміч» узагалі цим не займається.

Вимога МВФ

«Вимога МВФ є необґрунтованою. Ба більше, вона є зобов’язанням, але зобов’язання не має жодного юридичного характеру. Це просто домовленість, яка тримається на можливості отримувати кредити від МВФ. З одного боку, це не закон, а з іншого – нам потрібні кошти МВФ», – пояснив Корольчук.

На його думку, через те, що випущені єврооблігації, ми можемо пережити без траншу певний час, але світова тенденція цін не грає на користь України.

«Тому було б непогано отримати гроші МВФ», – додав він.

«З іншого боку, кредити йдуть лише на наповнення золотовалютних резервів, але не виправляють економічну ситуацію глобально», – наголосив експерт.

Замкнене коло

На його переконання, МВФ зараз також підігрує українському уряду.

«Справа зайшла в політичне русло. А МВФ не може з нього вийти. Вони не зробили офіційну заяву, не говорять, що розривають кредитну програму. Не вирішене лише питання паритету – ціни на газ. Медична та пенсійна реформа ухвалені, закон про ринок електроенергії ухвалений, антикорупційні органи все ж працюють. Тому виглядає так, що для кредиторів припиняти програму через ціну на газ буде не дуже гарно», – підкреслив енергетик.

Тому всі ходять по колу й до квітня ситуація збережеться, спрогнозував експерт.

На його думку, далі, можливо, апелюватимуть до того, що ми нарощуємо видобуток газу, менше імпортуємо, а значить, можемо зменшити ціну на газ.

Гройсман запевняє, що газ для населення не подорожчаєСказано 27 квітня 2016 р.Статус обіцянки: Не виконано

«Буде вимога, умовно кажучи, підняти ціну до 8 тисяч гривень, але за рахунок того, що ми збільшили видобуток газу, ціну піднімаємо й опускаємо знову до 6 тисяч гривень. Таким чином, усе залишиться, як є. Ймовірно, це спробують нав’язати МВФ. Але чи приймуть кредитори таку позицію – питання», – резюмував Юрій Корольчук.

Нагадаємо, ще взимку прем’єр-міністр Володимир Гройсман запевнив, що газ для населення не подорожчає. Наразі обіцянка має статус «у процесі». Скільки обіцянок виконав, а скільки провалив глава уряду – в досьє.

Варто відзначити, минулого року Юлія Тимошенко заявила, що «Батьківщина» оскаржуватиме в судах рішення НКРЕКП про підвищення тарифів на тепло для населення. За даними Слова і Діла», лідерка «Батьківщини» дотримала слова. Досьє Тимошенко – за посиланням.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: