Передвиборчий 2018 рік: що стане вирішальним для співпраці з МВФ

Читать на русском
Андрій Новакекономіст

«Хотілки» Мінфіну щодо отримання більше ніж двох траншів МВФ у 2018 році потрібно підкріпити виконанням умов для продовження співпраці з МВФ та ЄС. Якщо уряд і парламент їх оперативно виконають на початку 2018 року, то траншів можна очікувати.

Таку думку на своїй сторінці в Facebook висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак, пише «Слово і Діло».

«Потрібно врахувати, що 2018 рік буде передвиборчим – перед двома великими загальнонаціональними виборами президента й парламенту, які мають відбутися в 2019 році», – акцентував Новак.

На його думку, саме ці фактори впливатимуть на подальше просування реформ.

«Це може заблокувати ухвалення непопулярних і небажаних для влади реформ, таких як земельна реформа, антикорупційна реформа, реформа системи державного управління, а також прозора приватизація. Тому все вирішить боротьба між «хотілками» і передвиборчим популізмом», – зазначив експерт.

МВФ незадоволений, тому що з 11 «маяків» реформ українська влада виконала лише частину одного «маяка».

«Зокрема, йдеться про так звану пенсійну реформу, яка такою, по суті, й не є. Те, що подали як пенсійну реформу, насправді є лише зміною умов виходу на пенсію та умов нарахування пенсії. А пенсійна система так і залишилися однорівневою солідарною», –уточнив він.

При цьому експерт додав, що кредитори вже навіть змінили попередні вимоги, точніше, скоротили їх.

Як працюється Данилюку на посаді міністра фінансів?Ми продовжуємо спостерігати за роботою міністрів на своїх постах, і на цей раз аналітики «Слова і Діла» вирішили відстежити, як виконує свої обіцянки керівник Мінфіну Олександр Данилюк.

«МВФ в односторонньому порядку зменшив вимоги з 11 до 4. Якщо і їх влада не виконає на початку 2018 року, то співпраця з Україною буде відкладена до політичної зміни влади», – резюмував Андрій Новак.

Відзначимо, минулого року міністр фінансів Олександр Данилюк заявляв, що кредитори нададуть транш до кінця 2017 року. Вже згодом він повідомив, що очікує більш ніж два транші в 2018 році.

Як Олександр Данилюк працює на посаді міністра фінансів, читайте за посиланням.

Також аналітики «Слова і Діла» з’ясували, що вже наобіцяли українські політики на 2018 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: