Новий транш МВФ і захід Ryanair в Україну: провалені обіцянки міністрів у 2017 році

Читать на русском

Згідно з даними моніторингу аналітиків «Слова і Діла», загальний рейтинг виконаних обіцянок Кабінету міністрів України в 2017 році склав лише 29%. При цьому до цього часу невиконаними залишаються 55%. «Слово і Діло» розбирається, які обіцянки минулого року провалили міністри.

Однією з найбільш очікуваних і резонансних подій 2017 року мав стати захід лоукостера Ryanair в Україну. Міністр інфраструктури Володимир Омелян обіцяв, що до кінця року європейський перевізник уже працюватиме в Україні. Все йшло добре, поки за два місяці до заявленого початку виконання рейсів авіакомпанія не відмовилася літати до нас. «Міжнародні авіалінії України» пригрозили подати до суду на Ryanair, Мінінфраструктури та Львівський аеропорт за нібито «втрату заробітку в результаті примусу до конкуренції з Ryanair». В результаті переговори з авіакомпанією тривають, але за фактом свою обіцянку міністр не виконав.

Відмова Міжнародного валютного фонду надати Україні черговий транш позбавляє балів прем'єр-міністра Володимира Гройсмана. Він обіцяв, що гроші Україна отримає до кінця року, проте уряду не вдалося виконати необхідні для цього умови. Прем'єр також не виконав обіцянку створити в 2017 році Службу фінансових розслідувань та розробити нове законодавство у сфері приватизації.

Міністр економічного розвитку і торгівлі Степан Кубів і міністр юстиції Павло Петренко обіцяли зростання позицій України в рейтингу Doing Business. Згідно з обіцянками Кубіва, Україна мала піднятися на 15-20 позицій. Петренко обіцяв, що країна увійде до топ-50. Чиновники свої обіцянки не виконали: Україна піднялася лише на 4 рядки й посіла 76-те місце.

Обіцянку запустити в 2017 році земельну реформу не дотримав міністр фінансів Олександр Данилюк, а голові Міністерства внутрішніх справ Арсену Авакову не вдалося запустити систему відеофіксації порушень правил дорожнього руху в обіцяні терміни. Міністр обіцяв зробити це до кінця року, проте відповідний законопроект поки опрацьовується в комітеті Верховної Ради.

Не виконали міністри й низку обіцянок у соціальній сфері. Так, Петренко обіцяв до кінця року презентувати онлайн-сервіс реєстрації новонародженої дитини, однак подію перенесли на 2018 рік. Міністр соціальної політики Андрій Рева анонсував, що в 2017 році буде створений Єдиний реєстр одержувачів соціальної допомоги. Однак пізніше сам міністр переніс проект на 2018 рік.

Детальніше – на інфографіці.

Слово і Діло розбиралося, які обіцянки міністри не виконали минулого року. Серед розчарувань року – незрозуміла ситуація з Ryanair та неотримання траншу МВФ, обіцяного Гройсманом.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» розповіло, які обіцянки не встиг виконати президент у 2017 році.

Також ми розповідали про найбезглуздіші обіцянки політиків минулого року.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: