Міжнародні експерти вважають, що росія «дуже ймовірно» стоїть за підривом Каховської ГЕС

Підрив греблі Каховської ГЕС на півдні України з великою ймовірністю був спричинений вибухівкою, закладеною росіянами. Як вважають експерти, відповідна версія «має ймовірність більше 80%».

Про це повідомляють CNN та агенція Reuters.

Як зазначається, експерти міжнародної юридичної компанії з прав людини Global Rights Compliance, котра реалізує зусилля Заходу щодо притягнення до відповідальності за звірства в Україні, відвідали Херсонську область з 10 по 11 червня разом з генеральним прокурором України та командою Міжнародного кримінального суду.

«Докази та аналіз доступної інформації, включаючи сейсмічні датчики та обговорення з провідними експертами, вказують на те, що існує висока ймовірність того, що руйнація була викликана заздалегідь закладеними вибуховими речовинами, розташованими в критичних точках конструкції греблі», - йдеться у висновку юридичної компанії, з яким ознайомилися ЗМІ.

Старший юрист Global Rights Compliance Юсуф Сайєд Хан, який брав участь у місії в Херсоні, зазначив, що висновок про те, що греблю підірвала російська сторона за допомогою заздалегідь встановленої вибухівки, «це 80% та більше».

Згідно з його словами, це відкриття ґрунтується «не лише на сейсмічних датчиках та одному з провідних постачальників розвідувальних даних з відкритим кодом, але й на моделях атак та інших атак, які ми задокументували», — сказав він в інтерв’ю. За його словами, це включало попередні атаки на критично важливу водну інфраструктуру, зокрема установки та трубопроводи.

Нагадаємо, що після катастрофи на ГЕС вода у Дніпрі за деякими показниками забруднена у 28 тисяч разів більше за норму.

Раніше в «Укргідроенерго» спрогнозували, скільки років вода не надходитиме до Криму.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО