Кримський міст: будівництво та руйнування «законної військової цілі №1»

Читать на русском

За останній час одразу два британські ЗМІ написали, що Україна найближчим часом може остаточно знищити Кримський міст. Видання Guardian із посиланням на джерело у Головному управлінні розвідки повідомило, що Україна планує третю атаку на міст, яка буде здійснена у першій половині року. Таблоїд The Sun, у свою чергу, прогнозує, що Україна зруйнує міст комбінованим ударом до середини літа. Українські спецслужби раніше вже підтверджували, що Кримський міст – збудований незаконно, а тому є військовою ціллю та приречений на знищення. На інфографіці «Слово і діло» – основні події за час існування мосту.

Завдання побудувати міст через Керченську протоку, щоб зв'язати півострів з росією, володимир путін поставив вже наступного дня після оголошення анексії Криму – 19 березня 2014-го.

Будівництво об'єкту розпочалось у лютому 2016 року. Підрядником виступила компанія «Стройгазмонтаж» російського мільярдера Аркадія Ротенберга, через що він потрапив під санкції Євросоюзу. Загальна вартість будівництва становила близько 229 млрд рублів (3,2 млрд євро), гроші взяли з федерального бюджету рф.

Офіційно заявлені характеристики моста такі: загальна довжина – 18,1 км (11,5 км суходолом, 7,5 км – над морем), ширина проїжджої частини зі смугами безпеки – 23,1 м. Міст складається з автомобільної частини (чотири смуги) та залізничної (дві колії). Пропускна спроможність мосту – 40 тисяч автомобілів на добу. Залізничною частиною можуть їздити до 50 поїздів на добу вагою до 7,1 тис. тонн.

15 травня 2018-го, за два роки та три місяці після початку будівництва, росіяни урочисто відкрили автомобільну частину мосту: путін особисто проїхався нею на КАМАЗі.

23 грудня 2019-го, тобто майже через чотири роки після початку будівництва, було відкрито залізничний міст для пасажирських поїздів, а 30 червня 2020-го – для вантажних.

При будівництві Кримського мосту росія порушила Конвенцію ООН з морського права (Україна через це звернулася до міжнародного арбітражу), а також двосторонні договори з Україною. Всупереч Конвенції, росія при будівництві встановила обмеження для проходження суден через Керченську протоку, що вплинуло на здатність Маріупольського порту приймати кораблі (коли він ще працював).

Крім того, будівництво мосту викликало екологічне забруднення території України та завдало екологічних збитків півострову Тузла. Через це прокуратура Криму порушила кримінальну справу: «Будівництво транспортного переходу здійснюється з грубим порушенням правил екологічної безпеки, що шкодить екосистемі Азовського моря, спричинило екологічне забруднення значної території України, завдало непоправної екологічної шкоди півострову Тузла (Україна), що полягає в його знищенні як унікального природного об'єкта, та інші тяжкі наслідки довкіллю».

Станом на 2018 рік орієнтовна шкода, заподіяна довкіллю Чорного та Азовських морів при будівництві Кримського мосту, оцінювалася щонайменше у 10 млрд гривень.

Після початку повномасштабної війни росія стала використовувати міст для забезпечення свого угруповання військ на південному фронті в Україні. Після цього Україна почала називати міст законною військовою ціллю №1.

Перша атака на Кримський міст сталася 8 жовтня 2022 року: стався вибух вантажного автомобіля, внаслідок чого впала частина автомобільного мосту. Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має відношення до інциденту.

Відновити автомобільний рух по зруйнованій ділянці мосту росіяни змогли через 4,5 місяці після атаки, а залізничний – через 7 місяців.

Другу атаку на міст було здійснено 17 липня 2023-го: вибухом було зруйновано один проліт автомобільної частини, ще один був пошкоджений. На відновлення руху в окупантів пішло три місяці.

Пізніше Служба безпеки України взяла на себе відповідальність за обидва вибухи. Керівник СБУ Василь Малюк на початку цього року констатував, що міст приречений, а в березні повідомив, що Україна має потенціал для його повної руйнування.

У квітні видання Guardian з посиланням на джерело в Головному управлінні розвідки написало, що Україна планує третю атаку на Кримський міст, яка може статися в першій половині 2024 року, і вже має «більшість засобів для досягнення цієї цілі».

Потім таблоїд The Sun написав, що Україна протягом ста днів може реалізувати план зі знищення Кримського мосту, завдавши по ньому комбінованого удару – британськими ракетами Storm Shadow, своїх морськими дронами та винищувачами F-16.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, які об'єкти росіян в окупованому Криму зазнали атак у 2023 році.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: