Вибухи на Кримському мосту: що відомо про дві атаки на «сакральний» міст путіна

Читать на русском

Кримський міст 17 липня вже вдруге за час повномасштабної війни зазнав атаки. Внаслідок вибуху з опор злетів один проліт автомобільної частини, ще один був пошкоджений, але по ньому вже запустили реверсивний рух. У росії в атаці звинуватили Україну та пообіцяли «відповісти». Українські спецслужби скупо коментують інцидент, наголошуючи лише на тому, що цей об'єкт збудовано незаконно, він використовується для забезпечення російської армії і тому цивільною інфраструктурою не вважається. «Слово і діло» зібрало все, що відомо про дві атаки на «сакральний» для путіна міст.

Перша атака на Кримський міст відбулася наступного дня після того, як володимир путін відзначив свій 70-річний ювілей. Вранці 8 жовтня стало відомо, що на залізничній частині мосту сталася масштабна пожежа – горіли паливні цистерни: за словами окупаційної влади, причиною став вибух вантажного автомобіля (експерти, щоправда, сумніваються у цій версії).

Внаслідок вибуху обвалилася частина автомобільного мосту. Увечері 8 жовтня по ньому частково відновили рух, повністю рух автомобілів змогли відновити 23 лютого, поїздів – 5 травня.

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна не має відношення до вибуху на Кримському мості. Але російська ФСБ провела «розслідування» та заявила, що організатором атаки нібито є керівник ГУР Кирило Буданов.

Через два дні після атаки на міст росія розпочала кампанію ракетних ударів по енергетичній інфраструктурі України. У грудні путін визнав, що обстріл енергооб'єктів, у тому числі, є помстою за підрив мосту.

Вчорашня, як заявили окупанти «надзвичайна подія», на мосту теж збіглася з цікавою датою: 17 липня 2022 року Дмитро Медведєв обіцяв Україні «судний день» за напади на Крим (той пост він, щоправда, потім видалив).

За неофіційною інформацією, вчора Кримський міст був атакований надводними безпілотними апаратами: було пошкоджено два прольоти автомобільної частини (по одній з них уже запустили реверсний рух). Окупанти планують повністю відновити об'єкт не раніше листопада.

ЗМІ писали, що атака нібито є спецоперацією СБУ та ВМС ЗСУ. Спецслужби, як завжди, обіцяли розкрити усі деталі після перемоги. Але в СБУ при цьому нагадали, що норми міжнародного права, аналіз оперативної обстановки та традиції ведення війни дозволяють перерізати логістичні шляхи противника. А Кримський міст є одним із транспортних коридорів військових поставок для російської армії.

Путін знову обіцяв «відповідь» за атаку. Сьогодні в російському міноборони прозвітували про «удари відплати»: Одеса та Миколаїв були атаковані дронами та ракетами, постраждала, зокрема, портова інфраструктура.

Раніше «Слово і діло» писало, на яких об'єктах окупованого Криму за останній рік відбувалися вибухи.

На інфографіці ми порівняли сценарії створення та утримання росією сухопутного коридору у Крим із реальною ситуацією.

З нашого матеріалу можна дізнатися прогнози щодо того, коли та як Україна може звільнити Крим.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: