ЄС не має сподіватись на США у питаннях безпеки – прем'єр Франції

Читать на русском
Результати виборів у США не повинні впливати на здатність Європи опиратися російській загрозі, заявив прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь.
Фото: Reuters

Країни Європейського союзу повинні розраховувати на свої збройні сили, а не на безпекову парасольку НАТО.

Про це заявив прем’єр-міністр Франції Габріель Атталь в інтерв’ю телеканалу CBC.

Європа має готуватись до захисту безпеки свого континенту без участі США – ЗМІДональд Трамп направив чіткий сигнал європейцям – вони мають готуватись до захисту свого континенту без участі США.

«Ми повинні покладатися переважно на себе. Нам потрібен другий «рятувальник». Так, є НАТО, але ми також повинні зміцнити політику оборони в ЄС, щоб мати цього іншого рятувальника», - сказав він.

Також Атталь додав, що не хоче, аби «наші безпека, цінності та спроможність підтримувати Україну залежала від голосування за Атлантичним океаном».

Прем'єр не став коментувати, які наслідки для колективної безпеки НАТО матиме можливе повторне обрання Дональда Трампа президентом США і зазначив, що не прагне втручатися у волевиявлення американців. Водночас він наголосив, що «країнам ЄС потрібно самим собі давати раду».

Дедалі більше країн Європи схиляються до відновлення обовʼязкового призовуРяд країн, що входять до НАТО, скасували військову службу. При цьому інші держави, навпаки, повернули службу в армії на тлі нападу військ рф на Україну. Докладніше – на інфографіці.

«Нам потрібен європейський суверенітет, європейський оборонний бюджет та оборонна політика. Те, що ми бачимо в Україні, говорить про одне: потрібно бути готовими до будь-якої ситуації і розвитку подій», – підкреслив Атталь.

Нагадаємо, міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що європейцям слід більше піклуватися про власну безпеку, не покладаючись на США.

У березні видання The Telegraph опублікувало матеріал про те, що європейські країни НАТО мають бути готовими до виходу США з блоку, оскільки такий сценарій можливий за перемоги Дональда Трампа на виборах.

Після цього Трамп заявив, що не виводитиме свою країну з НАТО, якщо країни Європи «гратимуть чесно» і сплачуватимуть внески на колективну оборону.

На тлі цього президент Євроради Шарль Мішель закликав ЄС готуватися до оборони та перейти у режим військової економіки через загрозу російської агресії.

На початку квітня глави МЗС Німеччини, Франції та Польщі заявили, що європейські союзники по НАТО повинні взяти на себе свою справедливу частку колективного тягаря Альянсу та продемонструвати готовність взяти на себе більше відповідальності за оборону Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: