Дедалі більше країн Європи схиляються до відновлення обовʼязкового призову

Читать на русском

Президент Латвії закликав лідерів країн-членів НАТО повернути обов'язковий призов до армії. Необхідність такого кроку Латвія підкріпила власним прикладом ще минулого року, так само вчинили Литва та Швеція у зв'язку з непередбачуваною поведінкою агресивної росії. Крім того, за повідомленнями західних медіа, долучитися до переліку країн із призовом планує Німеччина. Цього тижня міністр оборони країни Борис Пісторіус нібито отримає доповідь про варіанти можливого поновлення призову. Аналітики «Слово і діло» склали зведену карту, де видно, в яких країнах обов'язкова військова служба збереглася до сьогодні, де її немає, а де – призов повернули.

Ряд країн, що входять до НАТО, скасували військову службу. При цьому інші держави, навпаки, повернули службу в армії на тлі нападу військ рф на Україну. Докладніше – на інфографіці.
Військова служба у країнах ЄвропиСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

В Україні обов'язкову військову службу відновили у 2014 (її наказав скасувати всього за кілька місяців до цього президент-утікач Віктор Янукович, так що скасування було лише формальним і недовгим). У цей час почалося формування військових частин та підрозділів, причому деяких – з нуля.

Обов'язкова військова служба зберігається в Австрії та Азербайджані та Білорусі, які не є членами НАТО. Водночас в Албанії, Бельгії, Болгарії, Греції та Великій Британії на службу не призивають. Ці держави входять до Альянсу.

Грузія вирішила відновити обов'язкову військову службу з 2017 року, коли росія вже встигла окупувати частину українських територій.

Данія та Естонія зберігають військову службу.

Ірландія та Мальта, одні з небагатьох країн, де військової служби не існує.

Ісландія, яка входить до Північноатлантичного Альянсу, не має своєї армії зовсім.

Не має своєї армії і Ліхтенштейн.

В Іспанії та Італії військову службу скасовано. На Кіпрі вона зберігається.

А ось Латвія та Литва вирішили відновити службу в армії, проте зробили це країни у різні роки (Литва з 2015-го, Латвія – лише з 2023-го).

У Люксембургу військову службу скасовано. У Молдові – зберігається.

У країнах-членах НАТО Нідерландах, Польщі, Північній Македонії, Португалії, Румунії, Словаччині, Словенії, Угорщині, Франції, Чехії, Чорногорії військову службу скасовано.

А ось у Німеччині, Сербії та Хорватії службу в армії офіційно на рівні Міноборони готуються відновити.

Туреччина, Норвегія та Фінляндія зберігають військову службу.

Швеція, яка також входить до Альянсу, відновила військову службу з 2017 року.

Нагадаємо, українська армія за рік опустилася на три позиції у рейтингу Global Fire Power 2024.

На інфографіці «Слово і діло» можна переглянути більш докладну інформацію про ЗСУ – чисельність, ґендерний склад, рівень довіри українців.

Також ми писали, в яких містах мобілізовані отримують фінансову підтримку з місцевих бюджетів і де ця сума є найбільшою.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: