Глави МЗС Німеччини, Франції та Польщі назвали кроки для посилення оборони Європи

Читать на русском
Голови МЗС Німеччини, Польщі та Франції заявили, що європейські союзники по НАТО повинні брати на себе більше відповідальності за оборону континенту.
General-Anzeiger Bonn

Європейські союзники по НАТО повинні взяти на себе свою справедливу частку колективного тягаря Альянсу та продемонструвати готовність взяти на себе більше відповідальності за оборону Європи.

Про це у статті для Politico написали міністри закордонних справ: Німеччини – Анналена Бербок, Франції – Стефан Сежурне та Польщі – Радослав Сікорський.

Європа має готуватись до захисту безпеки свого континенту без участі США – ЗМІДональд Трамп направив чіткий сигнал європейцям – вони мають готуватись до захисту свого континенту без участі США.

У статті міністри зазначають, що США несуть більшу частину тягаря Північноатлантичного Альянсу, але колективна оборона — це колективні зусилля, тож європейці мають взяти на себе більше відповідальності.

По-перше, витрати на оборону мають бути на рівні щонайменше 2% ВВП. Міністри зазначили, що треба переконатися, що кошти витрачаються стратегічно — насамперед на розвиток сил та можливостей, необхідних для колективної оборони.

По-друге, необхідно використати весь промисловий потенціал Європи для модернізації військового потенціалу, нарощування виробництва та досягнення ефекту масштабу. Ключову роль у цьому відіграє національна оборонна промисловість, яка потребує довгострокових контрактів — з чіткими термінами, рівнем амбіцій, фіксованими фінансовими зобов'язаннями та гарантіями закупівель від урядів.

По-третє, необхідно інвестувати у майбутні технології. Інноваційні зусилля допоможуть НАТО зберегти свою технологічну перевагу над потенційними противниками та зміцнити стримування та оборону.

Глави МЗС також пообіцяли підтримувати Україну «стільки, скільки потрібно, і настільки інтенсивно, наскільки це потрібно».

«Ми підтримуємо Україну у захисті нашої свободи та безпеки, але ми також інвестуємо у власні сили у Європі. Ми не повинні помилятися: сьогодні Україна зазнає нападу, а завтра це може бути якась інша частина Європи. І в найближчому майбутньому росія не припинить свою агресивну та імперіалістичну політику», – йдеться у статті.

Нагадаємо, Дональд Трамп погрожував вивести США з НАТО у разі свого переобрання. Пізніше він заявив, що не робитиме цього, якщо країни Європи «гратимуть чесно» і сплачуватимуть внески на колективну оборону.

Раніше Анналена Бербок заявила, що європейцям слід більше дбати про власну безпеку, не покладаючись на США.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: