Європі варто готуватися до виходу США з НАТО – The Telegraph

Читать на русском
Європейські країни мають підготуватись до можливого виходу США з НАТО у разі переобрання президентом Дональда Трампа, впевнені європейські дипломати.
Фото: glavcom.ua

Європейські держави НАТО мають бути готові до можливості виходу Сполучених Штатів з блоку. Такий сценарій можливий у разі перемоги Дональда Трампа на виборах президента США.

Про це пише The Telegraph із посиланням на неназвані дипломатичні джерела.

Джерела видання заявили, що європейським країнам необхідно здійснити планування та переглянути поточний оборонний потенціал на тлі загрози зміни політичного курсу США у разі перемоги Трампа на президентських виборах.

Зазначається, що Європа занепокоєна щодо продовження американської підтримки України, а також щодо прихильності США до НАТО у майбутньому.

«Ніхто не знає, що він (Трамп – ред.) буде робити далі», – сказало одне з джерел видання, додавши, що країни НАТО повинні розробити сценарій для послаблення залежності Альянсу від США.

Дипломат з іншої країни НАТО зазначив, що коментарі Трампа змусили різко усвідомити, «що країни надмірно залежать від США». За його словами, є необхідність в проведенні дискусії про те, як застрахуватися від ризику виходу США з Альянсу.

Водночас дипломати зазначають, що в НАТО стало значно більше країн, які досягли цільового показника у 2% ВВП, витрачених на оборону. На їх думку, члени Альянсу можуть сказати Трампу, що «він отримав те, чого хотів».

Крім того, ще одне джерело The Telegraph вбачає позитив в побоюванні виходу США з НАТО. На його думку, така невизначеність змусить європейські країни «більше дбати про власне оборонне планування – адекватне воно чи ні?».

Нагадаємо, 4 березня Верховний суд США дозволив Дональду Трампу балотуватися на президентських виборах.

Раніше Трамп заявляв, що «заохочуватиме» росію нападати на членів НАТО, які не сплачують свої «рахунки».

Крім того, Трамп заявив, що США не захищатимуть союзників у разі нападу росії. На думку ЗМІ, це є недвозначним сигналом для європейців – вони мають почати готуватися до захисту безпеки свого континенту без участі Штатів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: