«Ми буде наступними»: Мішель заявив, що ЄС має перейти у режим воєнної економіки

Читать на русском
Глава Євроради закликав ЄС більше вкладати у власну оборону, не сподіваючись на США, а також перейти у режим воєнної економіки.
europa.rs

Президент Європейської ради Шарль Мішель закликав ЄС готуватися до оборони та перейти у режим воєнної економіки на тлі загрози російській агресії.

Він написав про це у колонці для Euractiv.

Європа має готуватись до захисту безпеки свого континенту без участі США – ЗМІДональд Трамп направив чіткий сигнал європейцям – вони мають готуватись до захисту свого континенту без участі США.

Мішель констатував, що Європа зіткнулася з найбільшою загрозою безпеці з часів Другої світової війни: росія не зупиниться в Україні, а продовжуватиме свою дестабілізуючу тактику в Молдові, Грузії, Південному Кавказі, Західних Балканах і навіть далі на африканському континенті.

«Росія є серйозною військовою загрозою нашому європейському континенту та глобальній безпеці. Якщо ЄС не відповість правильно і не надасть Україні достатньої підтримки, щоб зупинити росію, ми будемо наступними. Тому ми маємо бути готові до оборони та перейти в режим воєнної економіки. Настав час взяти на себе відповідальність за нашу безпеку. Ми більше не можемо розраховувати на інших чи залежати від виборчих циклів у США чи деінде», – написав європейський політик.

За словами Мішеля, наразі європейська оборонна промисловість збільшила свої виробничі потужності на 50% з початку повномасштабної війни, а до кінця наступного року виробництво боєприпасів буде збільшено до більш ніж 2 мільйонів на рік. Водночас він зазначив, що ЄС спрямовує на військові потреби менше, ніж заявлена мета НАТО у 2% ВВП, тоді як росія минулого року витратила на оборону 6% свого ВВП.

Він також відкинув наратив кремлівської пропаганди про те, що війна в Україні не стосується Європи і лише виснажує її бюджет: «Це нахабна брехня. Ми маємо робити більше, щоб допомогти Україні та зміцнити нашу оборону. Нам потрібно говорити не лише мовою дипломатії, а й мовою сили».

Мішель заявив, що ЄС має нарощувати обороноздатність та гарантувати, що Україна отримає потрібну військову допомогу – снаряди, ракети та системи ППО. На його думку, європейський бюджет потрібно використовувати для закупівлі військової техніки для України, а прибутки від заморожених російських активів – для закупівлі зброї для України.

ЄС, написав він, має до 2030 року подвоїти обсяг закупівель у європейській промисловості. Для цього блок може подумати про випуск європейських оборонних облігацій, щоб залучити кошти на купівлю озброєнь та інвестицій в оборонну індустрію.

Нагадаємо, раніше міністерка закордонних справ Німеччини Анналена Бербок заявила, що європейцям слід більше дбати про власну безпеку, не покладаючись на США.

Прем'єрка Данії Метте Фредеріксен вважає, що Європа має обмежити витрати на соціальне забезпечення та зниження податків, щоб стримати російську агресію за рахунок збільшення фінансування оборони та безпеки.

Єнс Столтенберг повідомляв, що союзники по НАТО в Європі в 2024 році витратять на оборону 380 млрд доларів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: