Бербок закликала європейців розраховувати на власні сили у безпекових питаннях

Читать на русском
Очільниця МЗС Німеччини Анналена Бербок переконана, що європейцям варто розраховувати в першу чергу на себе, не покладаючись у питаннях безпеки на допомогу США.
Фото: polskieradio.pl

Міністерка закордонних справ ФРН Анналена Бербок напередодні 60-ї Мюнхенської конференції з безпеки, яка відбудеться 16-18 лютого, заявила, що європейцям слід більше дбати про власну безпеку, не покладаючись на США.

Про це пише Укрінформ.

Скільки європейців готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі війниЧи готові мешканці Німеччини, Польщі, Литви, Естонії та Британії захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення – на інфографіці результати опитувань.

«Загарбницька війна росії триває вже два роки. Очевидно, що ми переживаємо одразу кілька переломних моментів. У найближчі кілька років йтиметься не лише про військову підтримку Україну, а й про те, щоб європейці могли ефективніше захистити себе», – заявила вона.

Бербок також зазначила, що європейцям необхідно побудувати союз безпеки та оборони, який зміцнить європейську опору НАТО – відповідно до економічного розміру континенту та незалежно від того, хто керує в США.

«Для цього національні військові можливості країн-членів ЄС повинні бути дійсно сумісними один з одним, а також має існувати спільні стратегічні закупівлі, розвиток і промислова співпраця, в які кожен застосовує свої власні національні переваги», – сказала міністерка.

Дипломатка також підкреслила, що внески в оборону надалі потрібно лише збільшувати, а інвестиції в генераційний проєкт ЄС безпеки та оборони не можуть залежати від однорічних бюджетів і боргового гальма.

Нагадаємо, експрезидент США Дональд Трамп заявив про те, що США не захищатимуть союзників у разі нападу росії. На думку ЗМІ, це є недвозначним сигналом для європейців – вони мають почати готуватися до захисту безпеки свого континенту без участі Штатів.

Також повідомлялося, що п'ять лідерів ЄС закликали посилити військову підтримку України, оскільки від цього залежить майбутнє Європи.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: