Скільки європейців готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі війни

Читать на русском

У Європі серйозно стурбовані загрозою прямого конфлікту з росією: військові та політики закликають оборонно-промисловий комплекс, армію та населення готуватися до можливої війни. Перед повномасштабним вторгненням рф в Україні провели соціологічне опитування, яке показало, що близько 57% громадян готові чинити збройний опір окупантам (дані КМІС). «Слово і діло» пропонує подивитися, скільки європейців, за даними опитувань, готові воювати у разі нападу на їхню країну.

Чи готові мешканці Німеччини, Польщі, Литви, Естонії та Британії захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення – на інфографіці результати опитувань.
Готовність європейців захищати свою країнуСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

Опитування компанії IBRiS, проведене в сусідній Польщі наприкінці року, показало, що у разі збройного нападу росії добровольцями до армії пішли б лише 16% громадян.

Третина опитаних (29%), заявили, що зайнялися б волонтерською діяльністю; 37,4% виїхали б із сім'єю за кордон, а 25,5% – евакуювалися б у безпечне місце в межах країни. 22% поляків заявили, що нічого не робитимуть. А 11,6% не змогли передбачити свою реакцію.

В Естонії останнє опитування, проведене Міноборони та OÜ Eesti Uuringukeskus, показало, що дві третини населення були б готові брати участь в оборонній діяльності у разі нападу іноземної держави: 34% – точно б брали участь, 30% – скоріше готові взяти участь. Цілком до такого не готові 13%.

Загалом більшість естонців (83%) вважають, що у разі нападу країна має чинити збройний опір.

У Литві, за даними опитування Вільнюського університету, близько 30% громадян готові захищати країну зі зброєю в руках. Ще 59% готові зробити свій внесок в оборону іншими способами.

У Німеччині 40% громадян не готові захищати країну зі зброєю у разі воєнного нападу, з'ясував інститут Forsa. Точно готові воювати за країну 17% респондентів, «ймовірно» готові – 19%.

Опитування YouGov, проведене у Великій Британії серед населення віком від 18 до 40 років, показало: 38% британців відмовилися б служити в армії у разі світової війни, а у разі загрози вторгнення до їхньої країни таких було б 30%.

У разі світової війни 7% британців пішли б армію добровільно, 21% – лише у разі призову. Якби загроза стосувалася безпосередньо Британії, то 11% пішли б добровольцями, а 23% – у випадку призову.

Крім того, більшість (72%) опитаних вважають, що жінок слід призивати на військову службу.

Нагадаємо, за інформацією ЗМІ, в одній із європейських розвідок припускають, що росія може атакувати Європу взимку 2024-2025 року.

Раніше голова військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що сили Альянсу та цивільні особи мають бути готовими до повномасштабної війни з росією протягом найближчих 20 років.

Європейські політики також прогнозують конфлікт із росією найближчими роками, докладніше – на інфографіці «Слово і діло».

Водночас генсек НАТО Єнс Столтенберг заявив, що поки не бачить будь-якої безпосередньої військової загрози з боку росії для союзників.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: