Європі час прокинутись і усвідомити загрозу – Боррель

Читать на русском
Європа повинна посилити свою допомогу Києву, якщо не хоче, щоб російський диктатор володимир путін переміг, заявив глова євродипломатії Жозеп Боррель.
Фото: Reuters

Європейські країни не беруть безпосередньої участі у війні в Україні і тому не до кінця розуміють важливість того, що відбувається і чим це загрожує для них.

Про це заявив верховний представник Євросоюзу із закордонних справ Жозеп Боррель в інтерв'ю іспанській газеті El País.

Скільки європейців готові захищати свою країну зі зброєю в руках у разі війниЧи готові мешканці Німеччини, Польщі, Литви, Естонії та Британії захищати свою країну зі зброєю в руках у разі вторгнення – на інфографіці результати опитувань.

«Європа усвідомила, що живе у небезпечному світі. Тепер їй потрібно прокинутися, взяти на себе відповідальність, підвищити обороноздатність і бути готовою до будь-яких ймовірностей», – наголосив він.

Також Боррель зазначив, що, хоч країни ЄС вже надали Україні більше цивільної, військової, економічної та гуманітарної допомоги ніж США, їм слід посилити та прискорити допомогу Києву, якщо вони не хочуть перемоги російського диктатора володимира путіна.

«Росія – недемократичний режим, здатний знищувати своїх опонентів, таких як Навальний, або ліквідувати перебіжчиків на європейській землі. Чи ми хочемо, щоб він з'явився на порозі Європи і контролював 36% світового ринку зерна?», – поставив риторичне питання дипломат.

Раніше Боррель зазначив, що путін не відмовиться від війни та закликав до більш активної підтримки України.

Також повідомлялося, що п'ять лідерів ЄС закликали посилити військову підтримку України, оскільки від цього залежить майбутнє Європи.

Як повідомлялося, глава МЗС німецької Анналена Бербок закликала європейців розраховувати на власні сили у питаннях безпеки та не сподіватися на США.

Нагадаємо, Європа хоче зібрати 1,5 млрд доларів на закупівлю артилерійських снарядів для України.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: