Європа має готуватись до захисту безпеки свого континенту без участі США – ЗМІ

Читать на русском
Дональд Трамп направив чіткий сигнал європейцям – вони мають готуватись до захисту свого континенту без участі США.
Фото: AP

Заява Дональда Трампа про те, що США не захищатимуть союзників у разі нападу росії, надсилає недвозначний сигнал європейцям – вони мають почати готуватися до захисту безпеки свого континенту без участі Штатів.

Про це пише Financial Times.

Як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в УкраїніЯк за дев'ять років змінилися оборонні видатки членів НАТО – на інфографіці. Найбільше витрати наростили країни східного флангу.

Трамп підірвав упевненість союзників по НАТО у взаємній обороні: «Це має стурбувати всіх союзників Америки в усьому світі. Це, безумовно, надасть сміливості ворогам».

При цьому чіткий сигнал, який Трамп надіслав європейцям, звучить уже деякий час. Хоча після початку повномасштабної війни в Україні європейські уряди давали значні обіцянки збільшити витрати на оборону та поповнити виснажені запаси зброї, як і раніше, є сумніви у стійкості цього зростання у довгостроковій перспективі.

«Європейцям доведеться почати думати про немислиме: як планувати війну без Америки. Для цього необхідна європейська опора всередині НАТО, де європейці зможуть надати найважливіші військові ресурси, такі як важкі вантажі та розвідка, які нині мають лише США. ЄС також має відігравати більш активну роль у просуванні спільної розробки та закупівель систем озброєння поряд з іншими спільними проєктами, можливо, під егідою європейського комісара з оборони. Велика Британія та інші країни НАТО, які не входять до ЄС, мають брати активну участь», – вважає видання.

Поки, констатує FT, показники Європи розчаровують попри всі зусилля. Уряди надто повільно підписували контракти та надто несміливо розширювали виробничі потужності, особливо артилерійських боєприпасів.

У FT вважають, що посилення оборони Європи, можливо, схилить Трампа до НАТО, але на це не варто розраховувати.

Видання Politico також констатує, що Трамп своєю заявою «звільнив Європу з рамок американської бульбашки безпеки». При цьому автор статті вважає не важливим, чи виграє Трамп вибори в США чи ні – Європа, на його думку, все одно залишилася сама по собі.

«Правда в тому, що Європа має звинувачувати в цій трясовині лише себе. Трамп уже багато років говорить про відстаючих у НАТО, але навряд чи він винайшов цей жанр. Американські президенти, починаючи з Дуайта Д. Ейзенхауера, скаржилися на те, що європейські союзники є нахлібниками на американській обороні. Що європейцям не подобається чути, так це того, що Трамп правий: вони нахлібники. Більше того, завжди було нереалістично очікувати, що США братимуть на себе відповідальність за європейську безпеку до безкінечності», – вважає журналіст.

Він зазначив, що «теплі обійми Байдена повернули Європі помилкове почуття безпеки»: замість нарощування виробництва озброєння та повернення військової служби Європа почала сподіватися на США, йдучи шляхом найменшого опору (за винятком країн Балтії та Польщі).

«Європі потрібно не просто відновити свої армії, їй необхідно перепрограмувати своє колективне мислення», – зазначає Politico.

Нагадаємо, Дональд Трамп заявив, що готовий заохочувати росію до агресії проти тих союзників по НАТО, які не виконуватимуть своїх фінансових зобов'язань перед Альянсом.

У Білому домі та НАТО розкритикували заяву Трампа.

Трамп ще за часів свого президентства говорив, що Штати не прийдуть на допомогу Євросоюзу у разі військового нападу.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: