Матеріали щодо хакерської атаки на «Київстар» буде передано до Міжнародного кримінального суду – СБУ

Читать на русском
У СБУ повідомили, що матеріали справи про хакерську атаку на Київстар буде передано до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.
Liga.net

Служба безпеки України вже встановила причетних до хакерської атаки на мобільного оператора «Київстар» у грудні 2023 року. Матеріали справи буде передано до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Про це в інтерв'ю «Укрінформу» повідомив начальник Департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк.

Названа кількість кібератак в Україні за минулий рікЗа минулий рік на українські портали було здійснено 2543 кібератаки. Це більше, ніж у 2022 році.

«У цьому кримінальному провадженні потрібно провести низку експертиз по отриманих збитках, по вражених системах. Адже була знищена інформація з великої кількості фізичних і віртуальних серверів, багато комп’ютерів було повністю витерто. Крім того, спрямовані відповідні запити до наших міжнародних партнерів і спецслужб для отримання певної інформації. На основі цих матеріалів у подальшому будуть оголошуватися підозри і направлятиметься обвинувальний вирок до суду. У нашому випадку буде також спрямування матеріалів до Міжнародного кримінального суду», – повідомив Вітюк.

Він послався на заяву прокурора МКС Каріма Хана про те, що кібератаки на цивільну інфраструктуру, обленерго, операторів зв'язку можуть визнати воєнними злочинами.

СБУ встановила, що атаку на «Київстар» здійснило хакерське угруповання SandWorm, яке є штатним підрозділом російського ГРУ. Членам цього угруповання буде оголошено підозри, додав Вітюк.

За його словами, правоохоронці опрацьовують повністю всю вертикаль – від учасників групи до керівництва російського Генштабу. «Відповідати за скоєне має не лише конкретний хакер, а й, як мінімум, керівник військової частини і керівництво спецслужби, яка здійснює деструктивну діяльність», – зазначив Вітюк.

Нагадаємо, потужну хакерську атаку на мобільного оператора «Київстар» було здійснено 12 грудня, в результаті не працював зв'язок, домашній та мобільний інтернет. У компанії заявили, що їхня IT-інфраструктура була частково зруйнована, але особисті дані клієнтів не були скомпрометовані.

Компанія отримала збитки приблизно у 3,6 млрд гривень.

Раніше Вітюк заявив, що російські хакери перебували в системі «Київстару» принаймні з травня 2023 року. У компанії це заперечують.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: