Закупівля снарядів для України: скільки грошей обіцяли виділити союзники на ініціативу Чехії

Читать на русском

Чехія виявилася одним із найефективніших союзників України. Місяць тому президент Петр Павел повідомив, що країна знайшла за межами Євросоюзу 800 тисяч артилерійських снарядів – 500 тисяч калібру 155 мм та 300 тисяч калібру 122 мм. Крім того, за інформацією ЗМІ, «полюючи» за снарядами по всьому світу, Чехія знайшла ще додаткові 700 тисяч. Для фінансування закупівлі боєприпасів було створено неформальну коаліцію: «Слово і діло» систематизувало, які країни до неї приєдналися та скільки грошей обіцяли виділити.

Близько 14 країн обіцяли виділити кошти на ініціативу Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України. Докладніше – на інфографіці.
Чеська ініціатива щодо закупівлі снарядівСлово і ділоЗображення максимального розміру (відкриється в новому вікні)

На даний момент, якщо судити з неофіційної інформації, найбільший фінансовий внесок у купівлю снарядів для України обіцяла зробити Німеччина – 300 млн євро, повідомило агентство Bloomberg. Це має покрити вартість приблизно 180 тисяч снарядів.

На другому місці за розміром внеску у чеську ініціативу – Нідерланди. Міноборони країни обіцяло надати 250 млн євро. Бельгія дасть на снаряди 200 млн євро.

Норвегія обіцяла допомогти із закупівлею боєприпасів, виділивши 153 млн доларів. Ще 100 млн євро надійде від Португалії.

Литва обіцяла дати на чеську ініціативу 35 млн євро, а Фінляндія та Швеція – по 30 млн євро. Канада оголосила про виділення 30 млн доларів.

Скромний внесок у розмірі одного мільйона євро обіцяла зробити Словенія.

Крім того, відомо, що допомогти профінансувати купівлю снарядів за межами Євросоюзу погодились Данія, Латвія, Польща та Франція. Проте розмір їх внесків не оголошувався.

Нагадаємо, Україна розраховує, що перші партії боєприпасів у рамках чеської ініціативи будуть поставлені вже наступного місяця.

В уряді Угорщини заявили, що не мають наміру приєднуватися до ініціативи Чехії.

Раніше «Слово і діло» писало, які ще поставки боєприпасів обіцяли Україні. Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба також говорив, що постачання боєприпасів не обмежується лише ініціативою Чехії – обговорюється реалізація ще кількох програм.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: