Швеція дасть 30 млн євро на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Читать на русском
Влада Швеції вирішила приєднатися до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС.
Фото: Getty Images

Влада Швеції вирішила приєднатися до ініціативи Чехії щодо закупівлі боєприпасів для України за межами ЄС.

Про це йдеться у заяві, опублікованій на офіційному сайті шведського уряду.

Вгамувати снарядний голод: яку допомогу з боєприпасами вже анонсували союзники цього рокуУкраїна гостро потребує боєприпасів, на інфографіці – яку допомогу вже пообіцяли цього року західні союзники.

Стокгольм має намір виділити на цю ініціативу 30 млн євро. Фінансування відбудеться у рамках 15-го пакету шведської допомоги Україні, який наразі розглядає парламент країни.

Після цього шведське Управління оборонних закупівель (FMV) проведе переговори та підпише контракт із відповідальним органом Чехії.

«Потреба України у боєприпасах велика, особливо в артилерійських. Чехія визначила можливість закупівлі великих обсягів боєприпасів на світовому ринку для передачі Україні. Уряд хоче підтримати Чехію у цій роботі», – сказав міністр оборони Пол Йонсон.

Нагадаємо, у лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що Прага знайшла 800 тисяч артснарядів, які б могли доставити в Україну. Політик уточнив, що боєприпаси можна доставити за кілька тижнів, але для цього потрібне фінансування. До покупки, окрім Чехії, приєдналися ще 18 країн. Празі поки що вдалося закупити лише 300 тисяч артилерійських снарядів для України.

Нещодавно стало відомо, що перші артилерійські боєприпаси, придбані в країнах поза ЄС з ініціативи Чехії, можуть доставити в Україну не раніше червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: