Прем'єр Чехії не став озвучувати при Фіцо деталі постачання снарядів Україні через побоювання витоку інформації – ЗМІ

Читать на русском
Прем'єр Чехії на зустрічі із союзниками в Парижі не став озвучувати деталі ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для України через присутність проросійського прем'єра Словаччини Фіцо.
seznamzpravy.cz

Прем'єр-міністр Чехії Петр Фіала на зустрічі із союзниками в Парижі скоригував деталі своєї промови, щоб не озвучувати подробиці постачання боєприпасів Україні у присутності словацького колеги Роберта Фіцо.

Про це пише чеське видання Aktualne.

Вгамувати снарядний голод: яку допомогу з боєприпасами вже анонсували союзники цього рокуУкраїна гостро потребує боєприпасів, на інфографіці – яку допомогу вже пообіцяли цього року західні союзники.

За інформацією журналістів, від початку президент Франції Еммануель Макрон анонсував присутність представників близько 15 країн. На зустрічі Фіала планував проінформувати союзників про те, як просувається чеська ініціатива щодо пошуку боєприпасів для України за межами Євросоюзу.

Однак початкові 15 країн «поступово перетворилися на 25 запрошених», серед яких був і голова словацького уряду Роберт Фіцо.

Як пише видання, коли Фіала дізнався про присутність Фіцо, він вирішив змінити свою промову щодо деталей постачання боєприпасів. «Так, ми це викреслили», – підтвердило Aktuálně.cz джерело у чеській дипломатії.

Стверджується, що Фіала побоювався, що стратегічна інформація про боєприпаси може потрапити до росіян через, як вважається, проросійського прем'єра Словаччини.

Нагадаємо, Чехія зібрала кошти на закупівлю першої партії снарядів для України із запланованих 800 тисяч. За словами радника Фіали, ці боєприпаси можуть доставити в Україну вже у червні.

Уряд Чехії також може організувати закупівлю ще однієї партії артилерійських боєприпасів для українських військових.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: