Снаряди для України: Кулеба повідомив, що союзники працюють над ще кількома ініціативами

Читать на русском
Постачання боєприпасів для українських військових не обмежуються лише ініціативою Чехії, повідомив глава МЗС Кулеба.
Фото: Getty Images

Постачання боєприпасів для українських військових не обмежуються лише ініціативою Чехії. Київ обговорює з партнерами реалізацію ще кількох програм, спрямованих на передачу снарядів.

Про це повідомив глава МЗС Дмитро Кулеба на спільній пресконференції з міністром закордонних справ Молдови Михайлом Попшоєм.

Вгамувати снарядний голод: яку допомогу з боєприпасами вже анонсували союзники цього рокуУкраїна гостро потребує боєприпасів, на інфографіці – яку допомогу вже пообіцяли цього року західні союзники.

Зокрема, подібні ініціативи обговорювалися на зустрічі глав зовнішньополітичних відомств Європи у Вільнюсі. У ході переговорів Кулеба закликав «вже сьогодні» почати збирати гроші на їх реалізацію.

«Усі мають пам'ятати одну річ: це не працює так, що ми зібрали кошти по чеській ініціативі, а потім сказали: «Ми все зробили». Чеська ініціатива – це добре, але замало. Тому сьогодні закрили питання чеської ініціативи, завтра маємо закривати фінансові питання інших таких ініціатив. Єдине, чого бракує – це фінансового ресурсу», – сказав міністр.

Кулеба виразив сподівання, що окрім чеської ініціативи цього року буде реалізовано ще дві подібні програми. Він додав, що в такому разі окупанти будуть відчувати «більш суттєві проблеми на фронті».

Нагадаємо, у лютому президент Чехії Петр Павел заявив, що Прага знайшла 800 тисяч артснарядів, які б могли доставити в Україну. Політик уточнив, що боєприпаси можна доставити за кілька тижнів, але для цього потрібне фінансування. До покупки, окрім Чехії, приєдналися ще 18 країн. Празі поки що вдалося закупити лише 300 тисяч артилерійських снарядів для України.

Напередодні стало відомо, що перші артилерійські боєприпаси, закуплені в країнах поза ЄС з ініціативи Чехії, можуть доставити в Україну не раніше червня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: