2% ВВП на оборону: Столтенберг розповів, скільки країн НАТО цього року досягнуть цільового показника

Читать на русском
Столтенберг очікує, що цього року 18 країн-членів НАТО витратить 2 відсотки ВВП на оборону. Це рекордний показник.
Reuters

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що цього року 18 країн-членів Альянсу (з 31) витратить 2% свого ВВП на оборону.

Він сказав про це перед зустріччю міністрів оборони.

Як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в УкраїніЯк за дев'ять років змінилися оборонні видатки членів НАТО – на інфографіці. Найбільше витрати наростили країни східного флангу.

«З моменту прийняття зобов'язання у 2014 році європейські союзники та Канада виділили понад 600 мільярдів доларів США на оборону. Минулого року спостерігалося безпрецедентне зростання на 11% серед європейських союзників та Канади. Я очікую, що цього року 18 країн НАТО витратить 2% ВВП на оборону. Це ще один рекордний показник. І це шестиразове збільшення порівняно з 2014 роком, коли лише три союзники досягли мети», – оголосив Столтенберг.

Загалом союзники НАТО в Європі в 2024 році витратять на оборону 380 млрд доларів – це 2% їх сукупного ВВП.

Генсек зазначив, що незважаючи на очевидний прогрес, усі союзники мають витрачати на оборону 2% ВВП, причому це мінімальний показник.

Зазначимо, що з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як з 2014 року змінилися військові витрати членів НАТО.

Нагадаємо, раніше Дональд Трамп заявив, що готовий заохочувати росію до агресії проти тих союзників по НАТО, які не виконуватимуть своїх фінансових зобов'язань перед Альянсом.

Єнс Столтенберг відповів, що будь-який напад на Альянс зустріне «єдину і сильну відповідь».

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: