Прем'єрка Данії закликала Європу обмежити витрати на соцзабезпечення на користь фінансування оборони

Читать на русском
Метте Фредеріксен заявила, що наївна Європа має уникнути помилок 1930-х років та активніше фінансувати свою оборону для стримування росії.
womensagenda.com.au

Європа має обмежити витрати на соціальне забезпечення та зниження податків, щоб стримати російську агресію за рахунок збільшення фінансування оборони та безпеки.

Про це в інтерв'ю Financial Times сказала прем'єрка Данії Метте Фредеріксен.

Як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в УкраїніЯк за дев'ять років змінилися оборонні видатки членів НАТО – на інфографіці. Найбільше витрати наростили країни східного флангу.

За її словами, «наївна Європа» має уникнути помилок 1930-х років та активізувати свою оборонну промисловість, щоб стримати імперіалістичну росію, яка зробила Україну лише своєю першою ціллю.

«За свободу доводиться платити. З європейської точки зору ми маємо визнати, що ми не використали достатньо грошей на власну оборону та безпеку», – сказала Фредеріксен.

Вона констатувала, що після закінчення холодної війни Данія та інші країни скоротили військові бюджети.

«Коли ми це зробили, ми змогли витратити більше грошей на соціальне забезпечення чи зниження податків. Нам потрібно почати розмову про те, що якщо світ змінюється у тому напрямку, в якому я думаю, що він змінюватиметься, то ви не зможете витратити ані пенні, ані долара, ані євро, ані крону двічі», – додала політикиня.

Фредеріксен зазначила, що Європі варто запитати, чи є лише Україна «кінцевим пунктом» для росії.

Вона сказала, що настав час «обговорити з нашим населенням, що за останні 30 років ми не заплатили ціну за нашу свободу». «Зараз у росії будують військову економіку, і через кілька років вони зможуть атакувати або кинути виклик країні НАТО, якщо ми не зможемо здійснювати стримування та оборону і якщо ми не об'єднаємось у НАТО», – сказала Фредеріксен.

Нагадаємо, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що цього року 18 країн-членів Альянсу витратять 2% свого ВВП на оборону.

Раніше Financial Times писало, що на Заході вважають все більш реальним напад росії на одну з країн НАТО.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: