ЗМІ дізналися, що передбачатиме нова стратегія оборонної промисловості Євросоюзу

Читать на русском
Єврокомісія готується представити оборонно-промислову стратегію блоку. Відповідно до стратегії, ЄС повинен мати здатність масово виробляти оборонне обладнання, таке як боєприпаси та дрони.
Financial Times

Європейська комісія підготувала нову оборонно-промислову стратегію, яку представить у найближчі тижні. У ній, зокрема, зазначено прагнення ЄС до 2035 року здійснювати близько половини своїх оборонних закупівель усередині блоку.

Із документом ознайомилося агентство Bloomberg.

Європа має готуватись до захисту безпеки свого континенту без участі США – ЗМІДональд Трамп направив чіткий сигнал європейцям – вони мають готуватись до захисту свого континенту без участі США.

У стратегії зазначається, що вторгнення росії в Україну виявило обмеженість промисловості ЄС та її залежність від інших країн щодо ключових поставок.

«Геополітичні події вказують на нагальну необхідність того, щоб Європа взяла на себе підвищену відповідальність за власну безпеку і була готова ефективно протистояти всьому спектру загроз, з якими вона стикається», – йдеться у проєкті.

Ось що пропонується у стратегії:

  • мінімальний рівень спільних закупівель оборонного обладнання та зміна тенденції закупівлі військових систем у постачальників поза блоком з метою забезпечення того, щоб від третини до половини вартості оборонного ринку ЄС були представлені внутрішньою торгівлею;
  • механізми, які гарантують негайне нарощування критично важливих поставок у разі дефіциту чи кризи, а також оперативне виявлення критичної залежності від третіх країн;
  • розширення доступу промисловості до фінансів та програм фінансування ЄС та створення нових партнерств у сфері оборони та безпеки;
  • визначення флагманських проєктів, на яких слід зосередити зусилля та ресурси.

Відповідно до стратегії, ЄС повинен мати здатність масово виробляти оборонне обладнання, таке як боєприпаси і дрони. Європа також має захистити свій доступ до морської, повітряної, кібер- та космічної сфери.

Єврокомісія запропонує створити новий орган з координації інвестицій під назвою «Рада з оборонно-промислової готовності» для покращення співпраці між державами-членами та комісією. Рада також контролюватиме критично важливі продукти та ланцюжка поставок.

Для зміцнення співпраці виконавчий орган блоку пропонує новий юридичний інструмент під назвою «Європейська програма озброєнь», який має стандартизувати та спростити процедури закупівель та можливості фінансування.

Нагадаємо, президентка Європейської комісії Урсула фон дер Ляєн говорила, що ЄС має враховувати військові потреби України при формуванні своєї стратегії розвитку оборонної промисловості.

На інфографіці «Слово і діло» – як змінилися оборонні витрати країн НАТО від початку війни в Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: