Вірменія призупиняє членство в ОДКБ – Пашинян

Читать на русском
Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що участь його країни ОДКБ, в якій домінує Москва, заморожена. Але питання збереження російської військової бази у Вірменії не стоїть на порядку денному.
Фото: verelq.am

Прем’єр Вірменії Нікол Пашинян заявив, що його країна призупинила участь в Організації договору про колективну безпеку (ОДКБ).

Про це він сказав в інтерв’ю France24.

Криза в ОДКБ: які претензії до організації колективної безпеки мають її учасникиОДКБ перебуває у кризі на тлі внутрішніх протиріч та слабшої ролі росії на міжнародній арені. Докладніше – на інфографіці.

Пашинян у цьому інтерв'ю розкритикував позицію російської влади та заявив, що «Москва домінує в ОДКБ».

За словами прем'єра Вірменії, проти нього «не слабшає» російська пропаганда, а кілька місяців тому рф «відкрито закликала вірменське населення повалити владу».

Також політик заявив, що договір про колективну безпеку щодо Єревана не виконували, особливо у 2021-2022 роках – зокрема, коли Пашиняну запропонували підписати спільну декларацію Ради колективної безпеки ОДКБ через брак політичної оцінки «агресії Азербайджану» проти суверенітету Вірменії.

«Ми не могли не надати цьому значення. Ми призупинили нашу участь. Подивимося, що буде далі», – сказав Пашинян.

Також Пашинян висловив «особливе занепокоєння» через дії росіян щодо затримання у Вірменії російського дезертира Дмитра Сертакова, який відмовився воювати проти України і покинув рф, перебравшись до Вірменії. Дії російських солдатів у Вірменії, де є російська військова база, вірменський прем'єр назвав викраденням.

«При цьому питання про збереження російської військової бази у Вірменії не стоїть на порядку денному», – зазначив голова уряду Вірменії.

Нагадаємо, нещодавно Пашинян звинуватив Азербайджан у підготовці до війни проти Вірменії.

У листопаді Пашинян заявив, що не бачить переваг у присутності російських військових у Вірменії.

У вересні у Вірменії натякнули на неефективність ОДКБ та гарантій безпеки від росії.

Торік у січні Вірменія відмовилася проводити навчання ОДКБ на своїй території.

Також відомо, що у вересні 2022 року у Єревані люди мітингували за вихід Вірменії з ОДКБ.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: