Пашинян звинуватив Азербайджан у підготовці до війни проти Вірменії

Читать на русском
Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян заявив про агресивні дії Азербайджану на кордоні 13 лютого та звинуватив його у підготовці до масштабної війни проти його країни.
Фото: verelq.am

Прем’єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян висловив побоювання, що останні події та заяви азербайджанської сторони можуть свідчити про її підготовку до військової ескалації.

Про це йдеться у його заяві перед початком засідання уряду Вірменії 15 лютого.

Скільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війниСкільки тривали збройні конфлікти, що виникали після Другої світової війни, – на інфографіці. Найтриваліший – конфлікт між Індією та Пакистаном.

Зазначається, зокрема, що Азербайджан «продовжує дотримуватися політики військового тиску на Вірменію» та «відхиляє ідею проведення делімітації кордону», пропонуючи розділити цей процес на етапи.

«Азербайджан, схоже, уникає і цього варіанту, і наш аналіз показує, що для цього може бути одна причина, і цією причиною може бути, наприклад, початок воєнних дій на деяких ділянках кордону з перспективою перетворення військової ескалації конфлікту на повномасштабну війну проти Республіки Вірменія», – сказав він.

Вірменський прем'єр також зазначив, що 13 лютого «агресивні дії Азербайджану на кордоні спричинили загибель чотирьох військовослужбовців» та підкреслив, що це «ще один прояв деструктивної політики Азербайджану».

Водночас відомо, що 12 лютого азербайджанські ЗМІ повідомляли, що на одній з ділянок вірмено-азербайджанського кордону вірменські військовослужбовці відкрили вогонь і військовослужбовець збройних сил Азербайджану отримав поранення.

Пашинян наголосив, що політика кабміну Вірменії спрямована на запобігання подібному розвитку подій шляхом залучення в активні переговори, а її пріоритетами є «захист суверенітету і територіальної цілісності Вірменії».

Нагадаємо, напруженість між двома країнами лишається високою після того, як у вересні минулого року Баку повернув регіон Нагірний Карабах, який населяли вірмени.

Тоді з регіону втекли понад сто тисяч етнічних вірмен.

У жовтні Пашинян заявив, що Вірменія сподівається укласти мирну угоду з Азербайджаном в найближчі місяці та встановити з ним дипломатичні відносини.

З 1 січня 2024 року невизнана Нагірно-Карабаська Республіка офіційно припинила своє існування.

Наприкінці січня Вірменія запропонувала Азербайджану підписати пакт про ненапад, якщо підписання мирного договору затягнеться.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: