Через агресію проти України росія втратить вплив у країнах ОДКБ – ISW

Читать на русском
Москва втратить військовий вплив в країнах ОДКБ і Грузії, оскільки перекинула елементи постійно дислокованих російських сил зі своїх баз у ряді країн для війни проти України.

Втрата військового впливу росії в країнах ОДКБ зумовлена передислокацією її сил для війни проти України.

Про це повідомляє Інститут вивчення війни (ISW).

16 березня прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян звинуватив Азербайджан у підготовці нового широкомасштабного наступу на Нагірний Карабах, зазначають аналітики.

Водночас він заявив, що Вірменія повинна буде звернутися до Ради безпеки ООН, якщо рф не буде спроможна підтримувати перемир'я у регіоні. Воно, зазначимо, було встановлено договором від 9 листопада 2020 року.

Криза в ОДКБ: які претензії до організації колективної безпеки мають її учасникиОДКБ перебуває у кризі на тлі внутрішніх протиріч та слабшої ролі росії на міжнародній арені. Докладніше – на інфографіці.

«Російські «миротворчі сили» в Нагірному Карабасі, швидше за все, недостатні. Адже у березні 2022 року Москва передислокувала підрозділи 15-ї окремої гвардійської мотострілецької бригади – єдиної спеціальної миротворчої бригади росії – з Нагірного Карабаху в Україну», – говориться у звіті.

У червні 2022 року Генштаб України відзвітували про те, що українські захисники завдали серйозних втрат 15-й окремій гвардійській мотострілецькій бригаді рф. Тоді було знищено близько 800 і поранено близько 400 бійців з 1 800 одиниць особового складу бригади, що перебувала на території України, нагадали в ISW.

«Військовий вплив рф в країнах ОДКБ і Грузії буде втрачено, оскільки вона перекинула елементи постійно дислокованих російських сил зі своїх баз у Киргизстані, окупованій Абхазії та Південній Осетії і Таджикистані для війни проти України», – додали експерти.

Нагадаємо, в ISW заявили, що кремль навряд чи планує масштабну мобілізацію.

Також повідомлялося, що путін використовує втрати «вагнерівців» для того, щоб відвернути населення від інших проблем.

Раніше в ISW назвали причину, через яку темп російських операцій в Україні знизився.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: