Криза в ОДКБ набирає обертів: Вірменія не підписала деякі рішення за підсумками саміту

Читать на русском
Пашинян відмовився підписувати деякі рішення саміту ОДКБ. Члени ОДКБ мають різні, часом діаметрально протилежні інтереси.
ПашинянSputnik Вірменія

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян відмовився підписати проєкт «Декларації Ради колективної безпеки ОДКБ та про спільні заходи щодо надання допомоги Республіці Вірменія». Консенсусу немає щодо двох із 17 проєктів рішень організації.

Про це повідомляєвірменська служба «Радіо Свобода».

За словами Пашиняна, частина рішень ОДКБ «суперечить не лише букві, а й духу та змісту основних документів» організації. На його переконання, це може означати відмову ОДКБ від союзницьких зобов'язань.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко, якого цитує «Радіо Свобода», сказав, що вірменська сторона запропонувала поправки до документа, «але ми вирішили не приймати ці два пункти, не заглиблюватись у них».

Раніше, після боїв на вірмено-азербайджанському кордоні 13-14 вересня офіційний Єреван, який входить до безпекового союзу з росією, звернувся по військову допомогою до росії, ОДКБ та Ради Безпеки ООН.

У Єревані відбуваються протести проти візиту путіна і ОДКБ: що відомоУчасники акції, яка розпочалася біля пам'ятника герою вірменського національно-визвольного руху Гарегіну Нжде, скандували антиросійські гасла.

Нагадаємо, сьогодні, 23 листопада, у Єревані проходив саміт Організації Договору про колективну безпеку за участі голів Росії, Білорусі, Вірменії, Казахстану, Киргизстану і Таджикистану.

Перед цим усі звернення Вірменії до ОДКБ у зв’язку з веденням на її території бойових дій Азербайджаном були проігноровані. Члени ОДКБ мають різні, часом діаметрально протилежні інтереси, а два її члени - Киргизстан і Таджикистан - перебувають між собою у стані «прикордонної війни».

Серед усіх членів ОДКБ підтримку росії у зв’язку з проблемами, спричиненими агресією проти України надає лише Білорусь: інші учасники ОДКБ навіть не підтримали росію в голосуванні Генасамблеї ООН щодо репарацій рф Україні.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: