Дуда прокоментував масові протести польських фермерів на кордоні з Україною

Читать на русском
Дуда наголосив, що поляки мають право на протест, і якщо він законний, то влада його захищатиме. Він підкреслив, що блокування кордону є лише рішенням фермерів, а не польського уряду.
prezydent.pl

Президент Польщі Анджей Дуда заявив, що протести на кордоні є певним конфліктом інтересів між польськими фермерами, які бояться за своє існування, та виробниками сільськогосподарської продукції в Україні.

Про це йдеться в інтерв'ю Дуди «Українському Радіо».

Польський лідер зазначив, що сторони намагаються розв'язати цю проблему.

У Європі спалахнули протести фермерів: у яких країнах та чомуФермери протестують у Франції, Німеччині, Бельгії, Болгарії, Греції, Італії, Іспанії, Литві, Польщі, Румунії, Нідерландах. Причини – на інфографіці.

Згідно з його словами, це певний конфлікт інтересів між польськими фермерами, які бояться за своє існування, та виробниками сільськогосподарської продукції в Україні.

Польський президент додав, що «ці протести на даний момент, можна сказати, прокотилися практично по всьому Європейському союзу», адже «фермери бояться величезного напливу української сільськогосподарської продукції на ринки країн ЄС».

«Це дійсно складна проблема, тому що проблема з українським продовольством існувала від самого початку. Вона почалася через російську агресію проти України. Тому що пам'ятаймо, що в усьому винна саме російська агресія проти України, а не хтось інший. Якби не було російської агресії проти України, то цієї проблеми не виникло б взагалі. Проблема в тому, що росія напала на Україну», - зазначив він.

Дуда наголосив, що поляки мають право на протест, і якщо він законний, то влада його захищатиме. Водночас він підкреслив, що блокування кордону є лише рішенням фермерів, а не польського уряду.

Польський президент також висловив сподівання, що конфлікт буде вирішено мирним шляхом.

«У нас були певний час тому протести водіїв, профспілок, також асоціації водіїв вантажівок. І цей протест був зупинений саме в результаті переговорів з владою, в результаті домовленостей, які були досягнуті в тристоронній формулі Польща-Україна-водії. Сподіваюся, що таким же чином можна буде вирішити й це питання мирним шляхом, шляхом переговорів», - наголосив він.

Зокрема, Дуда наголосив на тому, що його держава й надалі підтримуватиме Україну у протидії російським окупантам.

Нагадаємо, польські протестувальники вчора розпочали більш жорстке обмеження руху транспортних засобів на кордоні з Україною. Вони, зокрема, перекрили залізницю біля пункту пропуску «Медика-Шегині» на кордоні з Україною і знову висипали українське зерно на дорогу.

Українські перевізники сьогодні розпочали свою акцію протесту на кордоні у відповідь на страйк поляків.

Президент України Володимир Зеленський вже висловився щодо протестів польських фермерів. За його словами, ситуація не в зерні, а скоріше у політиці.

Згодом стало відомо, що польські фермери почали пропускати пасажирський транспорт на двох ПП.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: