У Раді підрахували, скільки додатково потрібно коштів на мобілізацію у 2024 році

Читать на русском
Необхідну суму витрат на мобілізацію вже підрахували Міноборони України та Мінфін і вона є колосальною.
Фото Слово і діло

Цього року додаткові фінансові витрати на мобілізацію та озброєння армії можуть становити приблизно 700 млрд гривень.

Таку суму озвучила народний депутат, голова бюджетного комітету Ради Роксолана Підласа, повідомляє Інтерфакс-Україна у п'ятницю, 2 лютого.

Нові правила мобілізації, військового обліку та служби: що тепер пропонує КабмінДеталі нового урядового законопроєкту про мобілізацію – на інфографіці. Правила вручення повісток, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних.

За її словами, необхідну суму вже підрахували Міноборони та Мінфін спільно з профільними комітетами парламенту.

Так, мобілізація від 400 до 500 тисяч осіб цього року коштуватиме 322 млрд грн додаткових витрат «тільки для того, щоб одягнути цих людей, навчити їх, годувати та виплачувати грошове забезпечення».

Крім того, повідомила Підласа, Міноборони також озвучувало додаткову потребу у закупівлі та модернізації військової техніки у розмірі близько 400 млрд гривень.

«Тобто, йдеться зараз про додаткову потребу на 2024 рік близько 700 млрд грн. Тут треба розуміти, що 700 млрд грн – це колосальна сума, це близько 22,5% усіх наших видатків у 2024 році та 41% наших видатків на оборону», – зазначила нардеп.

Глава комітету додала, що «збільшити власні надходження на 40% за кілька місяців – це дуже нетривіальне завдання».

Нагадаємо, раніше у Мінфіні повідомляли, що не знають, де брати додаткові кошти на мобілізацію.

30 січня Кабмін передав Верховній раді оновлену версію законопроекту про мобілізацію. Деталі нового урядового законопроекту (правила вручення порядку денного, відстрочка від мобілізації, бронювання військовозобов'язаних) – на нашій інфографіці.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: