Зеленський назвав неправильною примусову «вуличну» мобілізацію

Читать на русском
Володимир Зеленський назвав неправильною роздачу повісток військовозобов'язаним на вулиці, часто із застосуванням сили та затриманнями співробітниками ТЦК.
Фото: Укрінформ

Президент Володимир Зеленський назвав «абсолютно неправильним», коли представники ТЦК роздають повістки військовозобов'язаним на вулиці та іноді затримують їх із застосуванням сили.

В інтерв'ю німецькому телеканалу ARD він сказав, що попросив унеможливити такі ситуації в новому законопроєкті про мобілізацію.

Омбудсмен відповів, чи мають працівники ТЦК право перевіряти документи та затримувати людейУповноважений із прав людини Дмитро Лубінець прокоментував випадки силового затримання чоловіків призовного віку працівниками ТЦК СП.

«Так, є випадки – дуже неправильно – коли представники військкоматів ходили вулицями та шукали хлопців, які не приходили до військкоматів. Але тут я хотів би, щоб ми теж були з вами справедливими і чесними. Чи є такі випадки? Так є. Чи правильно це? Абсолютно ні. І вони (представники ТЦК – ред.) не повинні цього робити. Тому я просив наших військових та депутатів, коли вони готуватимуть цей законопроєкт (про мобілізацію – ред.), щоб не було шансів ходити вулицями. Є сьогодні можливості застосування digital формату. Тобто ми живемо під час цифровізації і тим більше ми дуже цифрова країна», – заявив Зеленський.

Зеленський додав, що мобілізація в Україні має бути справедливою і треба пам'ятати і про демобілізацію.

«Є люди, які 700 днів на полі бою. Я їм вдячний за захист нашої держави як кожен українець, але подяки від суспільства замало. Потрібні справедливі ротації, широкі відпустки – грошима все прикрити не можна. Хоча зарплата висока, але потрібна справедливість. Я чекаю від військових закону про справедливу мобілізацію», – сказав президент.

Нагадаємо, орієнтовно 6 лютого у Верховній раді має з'явитися нова версія урядового законопроєкту щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби.

Володимир Зеленський зазначив, що новий законопроєкт має бути

Зеленський про мобілізацію: військовим треба дати інструмент, щоб замінити тих, хто воюєЗеленський вкотре висловився про мобілізацію. За його словами, військовим треба дати можливість замінити тих, хто воює з перших днів.
«розумним та справедливим».

Він також казав, що чоловіки мобілізаційного віку мають бути в Україні та сплачувати тут податки, якщо вони не на фронті.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: