У Мінфіні поки що не знають, де брати гроші на продовження мобілізації

Читать на русском
У Мінфіні поки що не розуміють, скільки і в які терміни потрібно буде знайти гроші на мобілізацію ще 400-500 тисяч людей. Збільшити видатки бюджету немає можливості.
Фото Слово і діло

Міністерство фінансів має багато питань щодо продовження мобілізації, а саме її термінів, планів та прогнозної чисельності осіб. На сьогодні внутрішній потенціал фінансування військових потреб армії вичерпано.

Про це заявив міністр фінансів Сергій Марченко під час ютуб-проекту Forbes «Business Breakfast з Володимиром Федоріним».

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

За його словами, для початку потрібно дати Генштабу та Міноборони можливість знайти підходи у цьому питанні та запропонувати рішення, як вони бачать оптимізацію діючих витрат, бо Україна виснажила внутрішній потенціал щодо фінансування військових потреб.

Штучно збільшити видатки не вийде, адже їх просто немає, зазначив Марченко.

«Якщо нам потрібно буде їх знайти, то нам потрібно розуміти в часі – їх потрібно знайти вже сьогодні, чи це березень-квітень-травень, можливо, друге півріччя. Тобто мені потрібна картина, як міністру, тоді можна буде говорити про забезпечення цих потреб», – пояснив глава Мінфіну.

Він додав, що не виключає, що доведеться шукати можливості щодо додаткових доходів, додаткових джерел фінансування внутрішніх.

«Але поки що рано говорити про цифри, тому що несформоване розуміння потреб з боку відповідальних структур», – сказав він.

Марченко заявив, що Мінфін не має інформації про те, яку потребу треба буде забезпечити.

Він додав, що саме Міноборони рахує потреби ЗСУ, визначає можливі джерела оптимізації існуючих потреб і виходити з Мінфіном на спільне рішення.

Відповідаючи на запитання щодо заяв президента Володимира Зеленського, що мобілізація коштуватиме Україні додаткові 500 млрд грн, Марченко заявив, що такі розрахунки можна назвати «досить коректними».

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський 19 грудня повідомив, що військове командування хоче мобілізувати ще від 400 до 500 тисяч українців. Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що запиту на конкретну цифру мобілізованих не було. Це орієнтовні плани на 2024 рік.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: