Законопроєкт про мобілізацію: стало відомо, кому планують надавати бронь від призову

Читать на русском
При цьому документом передбачено, що порядок та організацію бронювання, критерії визначає Кабінет міністрів України.
Колаж 24 каналу

Нова версія законопроєкту про мобілізацію, який увечері 30 січня внесли на розгляд Верховної Ради, передбачає бронь від призову для низки українців.

Про це йдеться у документі на сайті парламенту.

Мобілізація в Україні: порівняння урядового та альтернативних законопроєктівП'ять законопроєктів про мобілізацію – порівняння ініціатив від уряду та народних депутатів.

Згідно з текстом законопроекту, бронюванню підлягають військовозобов'язані, які працюють або проходять службу:

  • у державних органах на посадах державної служби категорії «А», голів обласних, районних рад, сільських, селищних, міських голів. А також до 50% військовозобов'язаних державної служби категорії «Б», «В», в органах місцевого самоврядування;
  • у Нацполіції України, Національному антикорупційному бюро, Державному бюро розслідувань, органах прокуратури, БЕБ, ДСНС, Службі державної охорони, судах, інших державних органах та установах системи правосуддя та органах досудового розслідування, патронатних службах;
  • на підприємствах та установах, яким встановлені мобілізаційні завдання у разі, якщо це необхідно для виконання мобілізаційних завдань;
  • на підприємствах та установах, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення у особливий період, у тому числі забезпечують потреби Збройних сил України. Критерії та порядок визначення підприємств критично важливими визначає Кабмін.

При цьому документом передбачено, що порядок та організацію бронювання, критерії визначає Кабінет міністрів України.

Як зазначається, військовозобов'язаних, які отримали бронь на період мобілізації, хочуть зобов'язати уточнити свої облікові дані через електронний кабінет призовника або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки.

Згідно з документом законопроєкта, військовозобов’язані після оголошення мобілізації мають 60 днів, щоб уточнити облікові данні - через центр надання адмінпослуг, ТЦК або електронний кабінет.

Як відомо, військовозобов'язані зможуть оновлювати свої дані через електронний кабінет, а для переїзду до іншого населеного пункту не потрібно буде йти до ТЦК.

Нагадаємо, Кабінет міністрів увечері 30 січня вніс на розгляд Верховної Ради нову версію законопроєкту про мобілізацію.

Також, нещодавно про мобілізацію висловився президент Володимир Зеленський. Він заявив, що військовим потрібно дати можливість замінити тих, хто воює з перших днів. Крім того, президент порівняв мобілізацію в Україні та рф.

Раніше омбудсмен відповів, чи мають працівники ТЦК право перевіряти документи та затримувати людей.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: