Столтенберг не бачить зараз безпосередньої загрози з боку росії для союзників по НАТО

Читать на русском
У НАТО поки що не бачать військової загрози з боку росії для союзників, але Альянс продовжить заходи стримування.
Фото: EPA

НАТО зараз не бачить жодної безпосередньої військової загрози з боку росії для союзників. Але Альянс продовжить стримування за допомогою найбільших за останні десятиліття навчань, які мають розпочатися пізніше цього тижня.

Про це заявив генеральний секретар Єнс Столтенберг.

Загроза війни між росією та НАТО: коли в Європі прогнозують початок конфліктуУ Європі всерйоз заговорили про ймовірність прямого конфлікту між росією та НАТО. Прогнози початку війни – на інфографіці.

«Звичайно, ми уважно стежимо за тим, що робить росія. Ми підвищили нашу пильність, нашу присутність у східній частині союзних ліній, але з метою запобігти будь-якому нападу на союзника НАТО», – сказав він.

Столтенберг нагадав, що НАТО має два завдання після початку повномасштабної війни в Україні: перше – підтримка України, друге – не допустити переростання війни у повномасштабний конфлікт між росією та Альянсом.

«Ми досягли цього, розмістивши більше бойових військ у східній частині Альянсу, ще більше збільшивши наші інвестиції в оборону, а також провівши більше навчань. Ми робимо все це, щоб гарантувати, що у нас є готовність, підготовка та сили, щоб унеможливити будь-які прорахунки чи непорозуміння у Москві щодо нашої готовності захищати кожен дюйм території НАТО. І доки ми це робимо, нападу на територію НАТО не буде», – сказав він.

Нагадаємо, раніше голова військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що сили Альянсу та цивільні особи мають бути готові до повномасштабної війни з росією у найближчі 20 років.

Інші європейські політики також прогнозують конфлікт із росією найближчими роками.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: