Найбільші навчання НАТО з часів холодної війни

Читать на русском

НАТО має намір провести наймасштабніші військові навчання з часів холодної війни, щоб відпрацювати сценарій нападу росії. У маневрах Steadfast Defender, які триватимуть чотири місяці на території семи країн, буде задіяно близько 90 тисяч військових. «Слово і діло» зібрало, що відомо про майбутні навчання і порівняло їх з іншими великими маневрами Альянсу.

Як анонсував генеральний секретар Єнс Столтенберг, навчання Steadfast Defender («Стійкий захисник») розпочнуться найближчим часом і триватимуть до кінця травня.

Участь братимуть 32 країни – усі члени НАТО, а також кандидат на вступ Швеція. Сценарій навчань – напад росії на територію союзників та запуск п'ятої статті договору організації про колективну оборону.

У маневрах збираються задіяти близько 90 тисяч осіб (наприклад, відомо, що Британія відправить 20 тисяч військових), а також 50 кораблів (від авіаносців до есмінців), понад 80 винищувачів, вертольотів та безпілотників, щонайменше 1,1 тисячі бойових машин (включаючи 133 танка та 533 бойові машини піхоти).

Навчання пройдуть переважно на території семи країн – Польщі, Естонії, Литви, Латвії, Румунії, Німеччини та Норвегії.

Останні подібні навчання Альянс проводив у 1988 році в Німеччині: у Return of Forces to Germany взяли участь понад 125 тисяч військових.

Якщо брати більш сучасний період, то останні масштабні навчання НАТО були у 2018 році – Trident Juncture («Єдиний тризуб») – у них взяли участь понад 50 тисяч осіб. Також було задіяно близько 65 кораблів, 250 літаків, 10 тисяч транспортних засобів.

Маневри проходили на території Норвегії за участю 31 країни (члени НАТО, Фінляндія та Швеція). Їхньою метою була перевірка Сил реагування НАТО і здатності країни швидко прийняти і розмістити велику кількість військовослужбовців, матеріальних засобів і техніки.

У навчаннях Anaconda у 2016 році було задіяно 31 тисячу осіб від 24 країн. Маневри проходили на території Польщі, на них відпрацьовували сценарій захисту території країни у разі нападу зі Сходу.

Трохи менше – 30 тисяч військових із 27 країн Європи та Північної Америки – були задіяні у навчаннях Cold Response («Холодна відповідь») у 2022 році. Також було розгорнуто 220 літаків та 50 кораблів. У НАТО наголошували на тому, що проведення маневрів не пов'язане з повномасштабним вторгненням росії в Україну.

Навчання тривали три тижні в холодних погодних умовах по всій Норвегії – на суші, у повітрі та на морі. Метою було відпрацювати оборонні дії в екстремальних та суворих умовах.

Такі ж навчання було проведено, зокрема, у 2012 та 2014 роках за участю 16 тисяч військових. Попередниками регулярних навчань Cold Response були навчання Battle Griffin, які проводили в Норвегії кожні три роки. У 1999 році в них взяли участь близько 20 тисяч солдатів з Канади, Данії, США, Франції, Німеччини, Нідерландів, Норвегії та Британії.

У 2021 році НАТО проводило масштабні двомісячні навчання на території Болгарії, Естонії та Румунії та інших країн. У маневрах Defender Europe («Захисник Європи») взяли участь 28 тисяч військових із 26 країн. Вони були проведені для підвищення готовності та оперативної сумісності між союзниками та партнерами США та НАТО.

За рік до цього в аналогічних навчаннях взяли участь 20 тисяч військових із 18 країн.

Нагадаємо, з інфографіки «Слово і діло» можна дізнатися, як з 2014 року змінилися військові витрати членів НАТО.

У Європі там часом почастішали заяви про можливість прямого конфлікту між росією та НАТО. «Слово і справа» писало про те, коли прогнозують його початок.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: