Стало відомо, скільки тунелів ХАМАС зруйнували ізраїльські військові

Читать на русском
Значна частина тунелів, які використовуються бойовиками угруповання ХАМАС у Секторі Гази, залишилася недоторканою, незважаючи на активні спроби ізраїльтян їх зруйнувати.
Фото: Mahmoud Issa/Keystone Press Agency/Global Look Press

Близько 80% тунелів бойовиків угруповання ХАМАС під Сектором Гази все ще залишаються недоторканими попри тривалі намагання Ізраїлю їх зруйнувати.

Про це пише The Wall Street Journal з посиланням на дані офіційних осіб США та Ізраїлю.

Армія Ізраїлю заявила, що ХАМАС робили керовані крилаті ракети під керівництвом ІрануАрмія Ізраїлю заявила, що має докази розробки ХАМАСом крилатих ракет під керівництвом Ірану.

«У американських та ізраїльських фахівців існують складнощі з оцінкою рівня руйнування цих тунелів, частково через те, що вони не можуть з впевненістю сказати, на яку відстань вони простяглися. Фахівці з обох країн вважають, що пошкодженими або виведеними з ладу можуть бути від 20% до 40% тунелів, значна їхня частина на півночі Сектора Гази», – зазначається у матеріалі.

Вважається, що мережа ХАМАС охоплює близько 1300 тунелів довжиною до 300 миль (майже 483 км) – приблизно як половина системи метро Нью-Йорка. Деякі знаходяться на глибині 70 метрів. Більшість з них заввишки і завширшки приблизно по два метри.

З моменту початку наземного наступу ізраїльські сили працюють над знищенням тунелів, відкриваючи все більше підпілля ХАМАСу в Газі. Вони намагаються зробити це різними методами: затопити їх водою із Середземного моря, зруйнувати за допомогою авіаударів та рідкої вибухівки. Також проводяться обшуки із собаками та роботами, знищуються входи, здійснюються рейди висококваліфікованих солдатів.

За словами ізраїльтян, виведення з ладу тунелів позбавить ХАМАС відносно безпечного зберігання зброї і боєприпасів, місця для переховування бойовиків, командно-контрольних центрів для свого керівництва і можливості маневрувати територією.

Припинення можливості використання цих тунелів є основною ціллю дій ізраїльтян для затримання ватажків ХАМАС та порятунку заручників.

Нагадаємо, масштабну операцію зі знищення тунелів палестинського угруповання ХАМАС у районах Сектору Газа армія Ізраїлю розпочала 2 листопада.

Також повідомлялося, що ЦАХАЛ виявив тіла п'яти заручників в одному із тунелів у Секторі Гази.

Як відомо, Ізраїль запропонував ХАМАС паузу в бойових діях у рамках багатоетапної угоди для звільнення всіх заручників, які утримуються в Газі, проте ХАМАС назвав свої умови припинення вогню.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: