Міжнародний суд ООН закликав Ізраїль не допустити геноциду у Газі

Читать на русском
Суд ухвалив проміжне рішення щодо позову ПАР до Ізраїлю про геноцид палестинців. Ізраїлю ухвалили вжити всіх заходів для запобігання геноциду в Газі.
Фото: picture-alliance/dpa/B. Maat

Верховний суд ООН зобов'язав Ізраїль вжити всіх заходів, щоб запобігти геноциду в секторі Газа. Водночас, суд не наказав негайно припинити вогонь у зоні бойових дій.

Про це повідомляє Reuters.

У ХАМАС оновили кількість загиблих палестинців у Секторі ГазаУ ХАМАС повідомили, що за останню добу загинули 178 палестинців, що робить цей день одним із найсмертоносніших з початку загострення конфлікту 7 жовтня 2023 року.

Так, сьогодні суд ухвалив проміжне рішення щодо позову ПАР до Ізраїлю про геноцид палестинців. Рішення підтримали 15 суддів із 17.

Міжнародний суд ООН дійшов висновку, що має юрисдикцію щодо запобіжних заходів у рамках позову проти Ізраїлю у справі про передбачуваний геноцид у секторі Газа.

Суд заявив, що не може відмовитися від розгляду цієї справи і не припинятиме справу, як того просив Ізраїль. А також зобов'язав Ізраїль вжити заходів для запобігання та покарання за пряме підбурювання до геноциду під час війни у Газі.

«Держава Ізраїль має вжити всіх заходів у межах своїх повноважень, щоб запобігти вчиненню всіх дій, що підпадають під дію статті II Конвенції про запобігання геноциду», – йдеться у рішенні суду.

Як зазначає видання, попри це рішення суд не зобов'язав Ізраїль припинити вогонь у секторі Газа.

29 грудня ПАР подала позов до Міжнародного суду ООН щодо звинувачення у геноциді. Країна зажадала видати наказ, який наказує Ізраїлю негайно зупинити військові операції у Газі. Ізраїль заперечив звинувачення у геноциді.

Нагадаємо, у січні Ізраїль запропонував ХАМАС припинення вогню в обмін на визволення заручників. ХАМАС заявив, що дотримуватиметься перемир'я, якщо Міжнародний суд ООН схвалить рішення про припинення вогню у секторі Газа та його підтримає Ізраїль.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: