Ізраїль запропонував ХАМАС припинення вогню в обмін на визволення заручників

Читать на русском
Ізраїльська влада передала ХАМАС пропозицію про двомісячне припинення вогню в обмін на всіх заручників.
Фото: Getty Images

Ізраїль через катарських і єгипетських посередників зробив пропозицію ХАМАС, яка передбачає паузу в бойових діях тривалістю близько двох місяців у рамках багатоетапної угоди задля звільнення всіх заручників, які утримуються в Газі.

Про це повідомляє Аxios.

Зазначається, що параметри нової пропозиції щодо угоди із заручниками військовий кабінет Ізраїлю схвалив ще десять днів тому. Вони видаються «прогресивнішими», ніж попередні пропозиції, які ХАМАС відкинув.

Угода включає звільнення всіх заручників, що залишилися серед живих, і повернення тіл загиблих у кілька етапів. На першому етапі пропонується звільнити жінок, чоловіків віком від 60 років та заручників, які перебувають у критичному стані.

Наступні етапи включатимуть звільнення жінок-солдат, чоловіків віком до 60 років, які не є солдатами, ізраїльських солдатів-чоловіків та тіл заручників.

Наступні етапи включатимуть звільнення жінок-військовослужбовців, чоловіків віком до 60 років, які не є військовослужбовцями, ізраїльських військовослужбовців-чоловіків, а також повернення тіл загиблих заручників.

Напад ХАМАС на Ізраїль: що відомо про найбільшу за 50 років атакуРух ХАМАС атакував Ізраїль 7 жовтня. Що зараз відомо про перші дні нової війни – на інфографіці.

Офіційні особи заявили, що запропонований Ізраїлем загальний період паузи для завершення звільнення всіх заручників на різних етапах може становити до двох місяців.

Згідно із запропонованою угодою, Ізраїль і ХАМАС заздалегідь домовляться про те, скільки палестинських ув'язнених буде звільнено за кожного ізраїльського заручника, а потім відбудуться окремі переговори щодо імен цих ув'язнених.

Пропозиція також включає виведення ізраїльських військових з основних населених пунктів анклаву, і дозвіл поступового повернення палестинських цивільних осіб у Газу і північ Сектора в міру реалізації угоди.

Джерела порталу Аxios вважають, що у разі реалізації угоди після двомісячної паузи бойові дії в Газі будуть значно «меншими за масштабом та інтенсивністю». Водночас вони наголосили, що пропозиція «ясно дає зрозуміти, що Ізраїль не погодиться на повне припинення війни та звільнення всіх 6 тисяч палестинських ув'язнених із ізраїльських в'язниць».

Зазначається, що хоча ця пропозиція не містить угоди про припинення війни, це найдовший період припинення вогню, який Ізраїль пропонував ХАМАС з початку бойових дій.

Раніше повідомлялося, що Ізраїль відмовився припинити бойові дії у Газі в обмін на звільнення заручників.

Яке відомо, в Ізраїлі відбулися масові протести з вимогою відставки прем'єр-міністра Біньяміна Нетаньягу, припинення війни та повернення заручників, які утримують бойовики ХАМАС.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: