Представники Китаю не захотіли зустрічатися із Зеленським у Давосі – Politico

Читать на русском
Китай відхилив прохання України про зустріч у Давосі між своїм прем'єром та Володимиром Зеленським, повідомляють ЗМІ.
Фото: AP

Китай відхилив прохання України про зустріч у Давосі між президентом Володимиром Зеленським та прем'єр-міністром Лі Цяном.

Про це повідомляє Politico із посиланням на джерела.

Україна прагне до більш динамічних відносин з Китаєм – КулебаУкраїна має намір і надалі розвивати відносини з Китаєм, проте підходитиме до цього питання як країна західного світу. Про це повідомив голова МЗС Кулеба.

Як пише видання, до початку Всесвітнього економічного форуму керівник ОПУ Андрій Єрмак «натякав», що Зеленський матиме можливість поспілкуватися з китайським прем'єр-міністром Лі Цяном.

Однак у результаті представники Китаю не брали участь в обговоренні Формули миру, а зустріч Зеленського та Лі не відбулася.

За словами американського високопосадовця, рішення Китаю не зустрічатися з представниками України виглядало навмисним, а не результатом завантаженості графіка – Пекін відхилив прохання Києва про зустріч.

За словами ще одного представника США, Китай відмовився від будь-яких зустрічей із українськими політиками після того, як росія закликала його припинити дипломатичні контакти з Україною.

При цьому неназваний український чиновник у коментарі виданню спростував цю інформацію, заявивши, що Київ не просив жодних зустрічей. Китайські офіційні особи не відповіли на прохання про коментарі.

Нагадаємо, вперше після початку повномасштабної війни Зеленський та лідер Китаю Сі Цзіньпін поспілкувалися телефоном у травні 2023 року. Результатом переговорів стало те, що Китай направив до України та інших країн спеціального представника «для поглибленого спілкування з політичного врегулювання української кризи».

Особиста зустріч лідерів, зацікавленість у якій неодноразово висловлював Зеленський, так не відбулася.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: