Кулеба пояснив, чому не варто очікувати різкої зміни в позиції Китаю щодо України

Читать на русском
Україна не сподівається на різку зміну позиції Китаю щодо війни, проте участь Пекіна у переговорах у Саудівській Аравії є важливим політичним жестом. Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулеба.
Фото: УНІАН

Україна не сподівається на різку зміну позиції Китаю щодо війни, проте участь Пекіна у переговорах у Саудівській Аравії є важливим політичним жестом.

Про це заявив глава МЗС Дмитро Кулєба в інтерв'ю Corriere della Sera.

У МЗС Китаю підбили підсумки мирних переговорів щодо України в Саудівській АравіїУ МЗС Китаю прокоментували переговори з питань миру в Україні, у яких взяв участь спецпредставник Пекіна Лі Хуей. Там наголосили, що ця зустріч допомогла зміцнити міжнародний консенсус.

За його словами, Пекін навряд чи зараз змінюватиме свою позицію через «особливі відносини з Москвою».

«Було важливо, щоб Китай був присутній на саміті. Це позитивний політичний жест, навіть якщо зараз ми не очікуємо кардинальних змін з китайської сторони. Але ми також розуміємо особливі відносини між Москвою та Пекіном. Це вимагає дуже делікатної дипломатії, щоб гарантувати, що Китай залишається на стороні миру та територіальної цілісності України», – сказав Кулеба.

Він також заявив, що Україна поки не фіксувала постачання китайської зброї до росії.

«Так, ми знаємо, що деякі китайські промислові підприємства експортують компоненти, що використовуються російською військовою промисловістю, але це не великий потік. Ми ділимося цією інформацією з урядом Китаю, сподіваючись, що він зможе вжити заходів», – наголосив глава МЗС.

Нагадаємо, 5-6 серпня у Саудівській Аравії відбулася зустріч із питань миру в Україні. У саміті взяли участь радники з національної безпеки та інші високопосадовці з приблизно 40 країн, зокрема з Китаю.

Раніше в США прокоментували участь Китаю в саміті щодо України в Джідді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: