У Варшаві почалися масові протести через затримання ексголови МВС Польщі

Читать на русском
У президентському палаці у Варшаві поліція затримала колишнього міністра внутрішніх справ Польщі Маріуша Камінського та його заступника Мацея Вонсіка.
Вонсік та Камінськийфото: PAP

У вівторок ввечері, 9 січня, на протест перед Президентським палацом у Варшаві вийшли сотні людей. Це сталося після затримання на території палацу засуджених колишніх керівника МВС Польщі Маріуша Камінського і його заступника Мацея Вонсіка.

Про це повідомила польська радіостанція RMF24.

За інформацією ЗМІ, Камінський та Вонсік прибули до президентського палацу на запрошення польського президента Анджея Дуди. Самого Дуди на момент затримання не було. Видання пише, що Камінський та Вонсік були здивовані, але опір не чинили. Затримання відбулося відповідно до ухвали суду, винесеної 9 січня. Затриманих доправили до слідчого ізолятора.

Канцелярія президента Польщі заявила, що Дуда мав наміри продовжити зустріч із Камінським і Вонсіком, а затримання «президентських гостей» порушило «гідність польської держави, гідність тих, кого помилував» президент.

Увечері за ініціативою партії «Право і справедливість», членами якої є Камінський та Вонсік, перед президентським палацом а також перед поліцейським відділком зібралися сотні протестувальників.

На демонстрації з'явився зокрема і співзасновник та голова партії «Право і справедливість» Ярослав Качинський.

Учасники акції скандують гасло «Ось Польща», багато тримають червоно-білі прапори. Демонстрація відбувається загалом мирно, її охороняє поліція.

Протестувальники заявили, що не очікували, що Маріуш Камінський і Мацей Восік будуть затримані.

«Я глибоко засмучений тим, що зараз відбувається в Польщі. Що поліція може незаконно затримувати чесних громадян, чесних політиків», – сказав один із протестувальників.

Варто зазначити, що 20 грудня 2023 року Камінський та був засуджений за зловживання владою під час перебування на посаді голови Центрального антикорупційного бюро Польщі. Вонсік тоді був його заступником. Політики засуджені у зв'язку з так званою земельною справою.

Нагадаємо, що у листопаді президент Дуда доручив сформувати новий уряд Польщі.

А 11 грудня Сейм Польщі обрав лідера партії «Громадянська платформа» Дональда Туска новим прем'єр-міністром країни.

Також, за підсумками виборів, що відбулися у Польщі 15 жовтня, найбільшу кількість голосів набрала правляча партія «Право та справедливість» – 35,38%. При цьому опозиція, представником якої є Туск, набрала сумарно більше 50% голосів.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: