Рф використовує військовополонених для провокування протестів в Україні – координаційний штаб

Читать на русском
Росія переконує українських військовополонених, що Київ не хоче займатися їхнім обміном. Бійців змушують дзвонити сім'ям та закликати виходити на протести.
АрміяInform

Росія використовує українських військовополонених для провокації протестів в Україні. Полонених змушують дзвонити сім'ям та закликати їх виходити на вулиці, щоб «ускладнити життя Києву».

Про це Politico сказав представник координаційного штабу щодо поводження з військовополоненими Петро Яценко.

Скільки українців повернулися із російського полону за час повномасштабної війниУкраїна та росія вже три місяці не проводили обмінів полоненими. Скільки українців вдалося повернути за час війни – на інфографіці.

«Людина більше року нічого не чула від родича, а тут дзвонить і каже, що живий. Росіяни готові його обміняти, але Україна нічого не робить. Останнім часом ці дзвінки стали масовими. Ми зрозуміли, що це кампанія, що викликати недовіру до влади», – сказав Яценко.

Як приклад видання наводитиме розмову Валентини Ткаченко з Чернігова зі своїм чоловіком Сергієм, якого окупанти взяли в полон під час відступу з Чорнобильської АЕС. Вона розповіла, що чоловік у листопаді подзвонив їй по відеозв'язку у Viber: «Це був Сергій. Ми розмовляли лише три хвилини. Мені не дозволили ставити йому запитання. Як тільки я спробувала, він похитав головою і просто сказав «ні». Натомість він продовжував говорити: «Валю, йди, ускладни життя Києву. Київ не хоче нас приймати назад». Потім він вибачився і завершив розмову, пообіцявши передзвонити мені, якщо у нього колись з'явиться така можливість».

За словами Яценка, інші сім'ї отримували аналогічні дзвінки від військових, які перебувають у полоні у росіян.

Останній великий обмін полоненими між Україною та росією відбувся у серпні. За офіційними даними, росія утримує понад 3 тисячі українських військових і близько 28 тисяч цивільних, але реальні цифри можуть бути набагато вищими.

Яценко повідомив, що в ході контрнаступу Україні вдалося збільшити і так великий обмінний фонд військовополонених. Але оскільки великі обміни заморожені, єдиний варіант – неформальні обміни на полі бою між командирами.

«На жаль, такі спорадичні обміни не можуть замінити обміни на державному рівні», – наголосив він.

Нагадаємо, раніше Яценко говорив, що росія призупинила обміни військовополоненими, щоби створити враження, що українська влада не працює над цим питанням. У координаційному штабі також попереджали, що росія планує запустити чергову хвилю дезінформації, щоб виправдати відсутність обмінів.

На пресконференції Володимир Зеленський констатував, що процес обміну полоненими ускладнений через росію, але обіцяв, що «трек відкриється». Президент повідомив, що триває робота над поверненням «досить непоганої» кількості українських військових.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: