Протести у Сербії: прокуратура звинувачує мітингувальників у спробі змінити конституційний лад

Читать на русском
Йдеться про додаткові звинувачення, окрім раніше висунутих у порушенні правопорядку на публічному заході. Семеро осіб вже визнали провину, і уклали угоду зі слідством.
Фото: EPA/UPG

Вища державна прокуратура Сербії заявила, що висуває звинувачення в спробі насильницької зміни конституційного ладу протестувальникам проти результатів виборів у Белграді 17 грудня. При цьому, опозиція заперечує таке звинувачення.

Про це повідомляє інформаційний портал Balkan Insight.

Як вибори-2023 вплинули на зміну влади у країнах світуУ яких країнах світу цього року було переобрано лідерів чи з'явилися нові президенти та прем'єри.

Як зазначає ЗМІ, йдеться про додаткові звинувачення, окрім раніше висунутих у порушенні правопорядку на публічному заході.

Покарання за насильницьку зміну конституційного ладу може становити від шести місяців до п'яти років позбавлення волі.

У прокураторі заявили, що семеро осіб вже визнали провину, і уклали угоду зі слідством, яка ще має бути затверджена судом.

Також прокурори звернулись до суду для додаткового утримання під вартою для 11 підозрюваних, «щоб вони не повторили те саме правопорушення протягом короткого періоду часу».

З цих 11 осіб Вищий суд у Белграді вирішив залишити чотирьох осіб під вартою максимум на 30 днів, п’ятьох осіб помістив під домашній арешт без електронного нагляду, а одну особу було звільнено з-під варти.

Водночас, один із лідерів опозиційної коаліції «Сербія проти насильства» Мірослав Алексич стверджує, що ці звинувачення є абсолютно неправдивими.

Нагадаємо, 17 грудня у Сербії відбулися як місцеві, так і парламентські вибори.

Опозиція звинувачує Олександра Вучича та його правлячу партію Сербську прогресивну партію у підтасовуванні результатів виборів шляхом вкидання бюлетенів, підкупу виборців та іншими способами.

Разом з тим, спостерігачі ОБСЄ заявили про низку серйозних порушень під час дострокових парламентських та місцевих виборів у Сербії.

Протести в Сербії почалися одразу після виборів 17 грудня, але заворушення сталися вперше.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: