Дональд Туск став новим прем'єр-міністром Польщі

Читать на русском
Сейм Польщі вибрав Дональда Туска новим прем'єр-міністром країни. За кандидатуру 66-річного політика проголосували 248 депутатів.
Фото: AP

Сейм Польщі обрав лідера партії «Громадянська платформа» Дональда Туска новим прем'єр-міністром країни.

Про це повідомляє Gazeta Wyborcza.

Туск пообіцяв, що новий уряд Польщі вирішить проблему блокування кордону з УкраїноюДональд Туск заявив, що після свого ймовірного призначення прем'єр-міністром Польщі займеться вирішенням суперечок, які виникли між Варшавою та Києвом.

За кандидатуру 66-річного політика, який уже очолював польський уряд із 2007 по 2014 роки, проголосували 248 депутатів. При цьому 208 парламентарів виступили проти призначення Туска.

Після призначення новий прем’єр виступив перед польським парламентом. У своїй промові він подякував як своїм прихильникам, так і політичним противникам – партії Ярослава Качинського «Право і справедливість».

«Хочу сказати «дякую» «Праву та справедливість», оскільки саме вам вдалося розбудити мільйони людей. Саме завдяки тому, що ви намагалися зробити не тільки зі мною, а й демократією, так багато поляків прокинулися 15 жовтня», – сказав Туск.

Президент України Володимир Зеленський вже привітав нового прем’єра Польщі з призначенням. Він висловив упевненість, що країни «залишатимуться відданими захисту глобальної свободи».

«Майбутнє України та Польщі – у єдності, взаємній підтримці та стратегічному партнерстві для перемоги над спільним ворогом. Коли ми стоїмо пліч-о-пліч, свобода обох наших народів непереборна», – наголосив Зеленський.

Нагадаємо, що за підсумками виборів, що відбулися у Польщі 15 жовтня, найбільшу кількість голосів набрала правляча партія «Право та справедливість» – 35,38%. При цьому опозиція, представником якої є Туск, набрала сумарно більше 50% голосів.

Раніше ми розповідали, в яких іще країнах-союзниках незабаром відбудуться вибори.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: