Нардеп розповів, які правки до законопроєкту про мобілізацію пропонує врахувати комітет

Читать на русском
Нардеп Олексій Гончаренко розповів, які поправки до законопроєкту про мобілізацію пропонує врахувати оборонний комітет. Серед них відстрочка для вчених, викладачів та здобувачів освіти.
Ілюстративне фотоgolos.com.ua

Комітет Верховної ради з питань нацбезпеки та оборони запропонував врахувати низку правок до законопроєкту про зміну правил мобілізації, військового обліку та служби.

Подробиці розповів нардеп Олексій Гончаренко.

Мобілізація в Україні: порівняння урядового та альтернативних законопроєктівП'ять законопроєктів про мобілізацію – порівняння ініціатив від уряду та народних депутатів.

Пропонуються такі правки:

  • надання відстрочки претендентам на освіту за умови її послідовного здобуття без урахування спеціальності (професії);
  • надання відстрочки особам, зарахованим на навчання до інтернатури;
  • надання відстрочки від мобілізації для вчених та викладачів за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менше ніж на 0,75 ставки (а не на повну ставку);
  • виключити вручення повісток через електронну пошту;
  • запровадити підставу для звільнення з військової служби військовослужбовців, родичі яких загинули за участю АТО;
  • скоротити терміни звільнення строковиків.

Крім того, раніше Гончаренко повідомив, що Міністерство оборони погоджується зберегти відстрочку від мобілізації для всіх осіб з інвалідністю (включно з ІІІ групою).

Нагадаємо, «Слово і діло» писало, які нововведення пропонуються в урядовому законопроєкті щодо зміни правил мобілізації, військового обліку та служби. Крім того, у парламенті зареєстровані також альтернативні ініціативи, їх порівняння – на інфографіці.

В оборонному комітеті прогнозують, що деякі норми урядового законопроєкту про мобілізацію будуть суттєво змінені під час розгляду у Раді.

Остаточного рішення щодо законопроєкту комітет ще не ухвалив, тому сьогодні, 10 січня, документ ще не буде винесений на голосування до зали.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: