ЗМІ назвали орієнтовні дати голосування у Раді за законопроєкт щодо мобілізації

Читать на русском
Новий законопроєкт щодо мобілізації може бути ухвалений у першому читанні 10-14 січня. Але перед цим, найімовірніше, документ відправлять на доопрацювання уряду.
golos.com.ua

Законопроєкт про зміну правил мобілізації, військового обліку та служби буде проголосований Верховною радою у першому читанні орієнтовно 10-14 січня. В цілому законопроєкт планують ухвалити до кінця січня або на початку лютого.

Про це повідомляє Forbes із посиланням на джерела у фракції «Слуга народу».

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

Але за найбільш ймовірним сценарієм, пише видання з посиланням на одного з нардепів, законопроєкт перед цим повернуть уряду на доопрацювання: у поточній редакції він навряд чи збере достатню кількість голосів.

У парламентському комітеті з питань нацбезпеки та оборони повідомили, що нові правила мобілізації та демобілізації напрацьовувалися протягом року, але фінальний документ став для членів комітету несподіванкою. За словами двох нардепів, більшість дискусійних норм (обмеження прав ухилянтів, електронні повістки, можлива мобілізація людей з інвалідністю третьої групи тощо) з'явилися після доопрацювання законопроєкту Міністерством оборони.

Депутати також зазначають, що законопроєкт несе економічні ризики, зокрема через обмеження для ухилянтів у певних державних та фінансових послугах.

Голова економічного комітету Дмитро Наталуха зазначає, що значна частина населення після ухвалення законопроєкту може обірвати будь-які зв'язки з державою, серед наслідків – припинення роботи з державними банками, зняття готівки, перехід на сіре працевлаштування, зниження податкових надходжень, збільшення еміграції працездатних жінок, зниження внутрішньої логістики.

У Раді зазначили, що законопроєкт у такому вигляді не має «хорошого фіналу».

Нагадаємо, Кабмін вніс до парламенту законопроєкт щодо мобілізації увечері 25 січня. «Слово і діло» докладно розповідало, які нововведення в ньому пропонуються.

У профільному комітеті Ради зазначили, що новий законопроєкт «викликає більше запитань, ніж дає відповідей». За словами нардепа Романа Костенка, через резонансність документа владі потрібно налагодити публічну комунікацію у цьому питанні.

Внесення законопроєкту також прокоментував президент Володимир Зеленський.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: