Законопроєкт про мобілізацію: в антикорупційному комітеті пояснили, які зміни пропонують внести

Читать на русском
Комітет Ради з питань антикорупційної політики вважає, що резонансний законопроєкт про мобілізацію необхідно вдосконалити.
Фото: liga.net

Комітет Верховної ради з питань антикорупційної політики вважає, що резонансний законопроєкт №10378про мобілізацію необхідно вдосконалити.

Про це заявила голова комітету, народна депутатка Анастасія Радіна у своєму Facebook-акаунті.

Вона підтвердила, що парламентарі виявили низку проблемних норм, які можуть призвести до корупційних ризиків.

Довгоочікуваний законопроєкт щодо зміни правил військового обліку та мобілізації: головнеГоловне з нового законопроєкту, що стосується мобілізації, військового обліку та проходження військової служби – вручення повісток, право на відстрочку та звільнення зі служби, обов'язки громадян.

«Рішення Комітету не означає, що члени Комітету виступають проти вдосконалення процедури мобілізації. Навпаки. Мобілізація має бути справедливою, передбачуваною – і без корупційних дірок», – написала Радіна.

Депутат зазначила, що комітет пропонує вдосконалити як мінімум три моменти, подані у законопроєкті:

  • відмовитися від покладання на органи місцевого самоврядування обов'язку «забезпечити прибуття» військовозобов'язаних у військкомат, оскільки «обов'язок забезпечити прибуття без уточнення способу, в який це має відбуватися, може породжувати свавілля»;
  • чітко визначити, у які терміни та за яких умов ТЦК може ініціювати внесення військовозобов'язаних до реєстру боржників;
  • прибрати право районних (міських) комісій з питань направлення для проходження військової служби, а також комісій вищого рівня на власний розсуд надавати громадянам відстрочки від направлення на базову військову службу не за мобілізацією.

«Питань, які потребують ретельного доопрацювання, у законопроєкті значно більше. У першу чергу – щодо подолання корупції у ВЛК та МСЕК. Допрацювати потрібно і процедури підтвердження інших обставин, які є підставами для відстрочки від мобілізації. Детальний висновок антикорупційної експертизи до законопроєкту щодо мобілізації буде оприлюднений на сайті ВРУ», – резюмувала Радіна.

Нагадаємо, профільний комітет Ради почав розглядати законопроєкт про мобілізацію у четвер, 6 січня. На думку заступника голови комітету з нацбезпеки та оборони Єгора Чернєва, є три варіанти подальшої долі законопроєкту.

У Раді також пообіцяли, що у нинішньому вигляді законопроєкт про мобілізацію на голосування не виноситимуть, а підготують компромісну версію документа.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: